sunnuntai 30. tammikuuta 2011

kukkablokki


Kävin eilen Tampereella ja menomatkalla pistäydyin Janakkalan Linnatuulessa. Siellä käytävällä olikin yllätys; kaski iloista rouvaa käsitöineen. Hauskoja farkkuessuja, pussukoita, näppispyyhkeitä, kasseja, tilkkupeittoja ja ties mitä. Harmi, ettei ollut kameraa matkassa. Siinä vierähti puolisen tuntia ihan hetkessä mukavia jutellen. En voinut vastustaa tätä minikokoista kassia, vaan ostin sen itselleni matkamuistoksi. Ja onhan senkin tuota keltaisen siedätyshoitoa. Kassi on vain 7 cm korkea ja sen on taidokkaasti ommellut Helena Kanervo Tervakoskelta. Naiset ovat samassa paikassa tuotteineen kuukauden kuluttua lauantaina.



Olen ommellut kukkablokkeja. Laitan tähän ihan kuvasarjan ompelun eri vaiheista, jos jotakuta haluttaa kokeilla.


Yhteen blokkiin tarvitaan 4 kpl neliöitä (terälehdet) 10 x 10 cm, 8 kpl neliöitä (terälehtien kulmiin tulevat kolmiot, taustakankaasta) 6,5 x 6,5 cm, 4 kpl suorakaidetta (taustakangasta) 6.5 x 10 cm ja kukan keskusta 6,5 x 6,5 cm. Kuvassa taustakankaiset neliöt on silitetty kolmioiksi.



Ensin ommellaan taustakankaiset neliöt kolmioiksi terälehtien kulmiin.




Kun kaikkiin terälehtiin on ommeltu kulmakolmiot, ommellaan jokaiseen palaan taustakankainen suorakaitale. On ihan sama kumpaan reunaan sen ompelee, mutta kaikki pitää sitten ommella samaan, esim. vasempaan reunaan. 



Seuraavaksi ommellaan keskustapala terälehden reunasta alkaen, mutta vain noin puoleenväliin saakka.


 


Ompele seuraava terälehtikokonaisuus yläpuoleisen kuvan oikeaan reunaan.



Viimeistä terälehteä liitettäessä ompelu aloitetaan keskustan keskenjätetystä tikkauksesta.



Valmis blokki nurjalta puolelta. Blokki on valmiina  noin 22,5 x 22,5 cm saumavaroista riippuen. Blokin kokoa on helppo muuttaa, tein kolmen kokoisia kukkablokkeja, joista yhdistelen peittoa.



Ohje on ollut kymmenen vuotta sitten Uudessa Käsityössä.




keskiviikko 26. tammikuuta 2011

kukkia ja kukkaroita


Olen jatkanut viikko sitten tilkkukurssilla aloitettujen kukkablokkien tekoa. En erityisemmin pidä keltaisesta väristä, kuten en ennen pitänyt sen vastaväristä violetista. Jostain hemmetin syystä olen päättänyt kiduttaa itseäni ja ottaa siedätyshoitoa tämän keltaisen kanssa.



Alkuperäinen blokkimalli on tuo isoin, mutta haluan ehdottomasti, että mukana on eri kokoisia kukkasia. Tein puolet pienemmän kukkablokin ja siitä vielä hieman pienemmän. Taisin jo aiemmin mainita, että tästä saattaa syntyä joku peitonoloinen. Patalappuja näistä ei sittenkään tule. Ja kävipä vielä niin, vaikka oli tarkoitus tuhota kaikki keltaiset kankaani,  jouduin tilaamaan Tilkkutarhasta yhden keltaisen lisää. Samalla saatoin epähuomiossa hankkia muitakin kankaita, oikein ihania!


Ystäväni Miia tarvitsee uuden kukkaron. Tässä on yksi vaihtoehto.



ja tässä toinen



ja kolmas



ja neljäs



ja viides



Ehkä näistä joku miellyttää häntä. Minkä luulet Miian valitsevan?

keskiviikko 19. tammikuuta 2011

jätetilkkuilua


Tilkkuilupäivä. Sain kurssilla viimeisteltyä Itämeri-työni. Niitä tuli kaikkiaan kolme. Kaikki samalla tekniikalla tehtyjä eli jätteistä. Tämän työn ainekset ovat Ulla-open pöydälle kaatamasta valtavasta kasasta. Laittelin soiroja pohjan päälle ja tikkasin erivärisillä langoilla suikaleet paikoilleen.














Tämä vaalea työ on omista sotkukasoista samalla systeemillä. En halunnut käyttää tylliä tai harsoa, koska työt ovat seinälle tarkoitettuja. Kortteihin usein laitan harson päälle, jos teen silpuista. Näiden tekeminen on tosi kivaa. Ainoa, joka ei oikein innostanut, oli ripustuskujan teko. Tekisin mieluummin vain etupuolia ja joku palvelija ompelisi ripustuskujat.



Tämän päiväinen aihe kurssilla oli kuukauden blokki. Kokeilimme annan-silmä-blokkia. Teinkin yhden, mutta en myt jaksanut sitä kuvata. Haaveena olisi tehdä niitä lisää ja sitten koota niistä jonkun kokoinen pöytäliina ja peitto. Lopputulos riippuu siitä, montako blokkia jaksan tehdä. Voihan olla, että tulee vain patalappu.



torstai 13. tammikuuta 2011

tilkkutyökurssilla


Vuoden ensimmäisellä tilkkutyökurssilla oli aiheena Itä-meri. Työn tulee olla kooltaan 20 x 20 cm ja niistä kootaan kiertävä näyttely eri opistoihin.



Aloitin työn jo viime vuoden puolella, kun jollain kurssikerralla ei sattunut olemaan oikeanlaisia kankaita sen kertaiseen varsinaiseen työhön. Kaikki kankaat kaivelin opiston roskiksesta, vain reunakaitaleet on ihan omasta varastosta. Vaikka työ on tehty "jätteistä" niin toivottavasti oikea Itä-meri ei kuitenkaan täyty eikä koostu niistä. Pidän tällaisten töiden tekemisestä, joissa ei ole kovin selkeää suunnitelmaa, vaan voi viskoa mitä käteen sattuu ja tikkauksilla sitten parannellaan maisemaa. Näitä tulee lisää...


Tänään oli vuoden ensimmäinen Syyringin kilta-ilta. Matkasimme kuvien avulla Ranskaan tilkkutyönäyttelyyn. Halpa, mukava ja inspiroiva reissu. Paljon hienoja, uskomattoman upeita töitä, mutta mukana myös joitain, jotka eivät minulle avautuneet. Eivät sitten millään. Sepä tässä tilkkuilussa onkin hienoa, ettei mikään ole välttämättä oikein tai väärin. Voi tehdä niin tai näin ja kaikki on ok.