sunnuntai 30. joulukuuta 2012

vuoden viimeinen

 
Kohta on tämäkin vuosi pulkassa ja uusi odottaa jo nurkan takana. Nyt on monessa paikassa alennusmyynnit ja minäkin kävin alessa. Tietenkin semmoisessa minulle tärkeässä kaupassa eli Marimekon Herttoniemen myymälässä. Kävin siellä oikeastaan kahtena päivänä. Ensin ostin yhden tunikan, sinistä Kiveä kilolaatikosta ja muutamaa muuta kangasta. Kivestä ajattelin ihan muuta, mutta kotona viritin sen makuuhuoneen verhotankoon ja hyvältä näytti. Ompelin sen verhoksi. Oli juuri sopivan pitkä, muistaakseni 2,20 ja leveä, 150 cm. Tarvitsin toisenkin palan ja sitä lähdin seuraavana päivänä ostamaan. Verhot tuli maksamaan alle 20 €. Keittiön verhoksi ostin Isolan naisten Tulipunaisen. Ihanan energinen väritys.
 
 
Kuvan värit eivät ole ihan täydelliset.
 
 
Ostin sitten uudella kierroksella myös punaista Kiveä. Senkin hinta oli 22 €/kilo. Muut kankaat maksoivat 22 €/m. Kuvasta puuttuu vihreä Pidot. Siitä tein pienen liinasen olkkariin.
 
 
Ja ihan hirveä pussukkahimo iski ja oli pakko tehdä pieni kukkaro tästä kankaasta ihan vaan nähdäkseni miltä se tästä kuosista näyttää. Koko 15 x 10 cm.
 
 
Olen pyöritellyt sinisiä kankaitani ajatuksena tehdä torkkupeitto. Jotain oli saatava aikaiseksi pelkän pyörittelyn ja pähkäilyn jälkeen ja tällaiseen tuskaan auttaa aina pienen pussukan ompelu. Valmista tuli ja mieli rauhottui. Tikkaukset vapaata koneompelua.
 
 
Minsakässä eli nopeasti valmistunut kynäpurkki syntyi tyhjästä kookosmaitopurkista, pätkästä Raanu-kangasta ja palasesta vanua.
 
 
Tänään monessa blogissa on mainittu kummalinen sää. Semmoista sekamelskaista ilmaa täälläkin on pidellyt. Eilen oli kovasti pakkasta ja tänään sitten satoi päivällä vettä ja tuulta ja ties mitä. Aamulla kaikki oli jäässä. Kadut ja puut ja pensaat. Kiva rahina kuului, kun tuuli heilutteli jäisiä koivun oskia.
 
 
 
Erinomaisen hyvää, antoisaa, virikkeellistä, lämmintä, turvallista, onnellista ja ihan parasta
Uutta Vuotta 2013!
 
 


sunnuntai 23. joulukuuta 2012

joulukalenterin 23.luukku

 
Jatketaan keittiössä, sehän on Jouluna kodin sydän. Helsingin messuilla Tilkkutarhan Minnalla oli ihanaa keittiöaiheista paneelikangasta myynnissä. Päätin heti ostaa sitä, jälleen ilman ajatusta mihin se lopulta päätyy. No Minna esitteli paneeleihin liittyvän keittiöaiheisen kankaan ja sitäkin oitis ostin. Aika nopeasti päätin tehdä pöytätabletteja näistä kankaista. Meidän kodin väreihin ne ie oikein sovi, mutta tiedän perheen jonne oikeastaan ihan kuuluvat. Joten lahjapakettiin meni nämä neljä tablettia.
 
 
Alemmassa kuvassa näkyy nuo erilaiset paneelin palaset. Leikkasin ne irrallisiksi ja ompelin takaisin yhteen. Näin sain niistä sopivamman kokoiisia ja pystyin valitsemaan ne kappaleet joita haluan käyttää. Kankaita jäi vielä hieman, joten ehkä patalappuja tai jotain muuta.
 
 
Kuten viime vuonnakin tämä kalenteri loppui tähän 23. päivään, niin nytkin.
 
Toivotan teile kaikille lukijoilleni oikein rentouttavaa Joulunaikaa ja uusin ideoin kohti Uutta Vuotta 2013!
 
Tässä Ukko-koira näyttää mallia siitä kuinka riehakkaasti hän aikoo Joulunajan viettää.
 
 Pientä leikkimistä
 kaikenlaista mutustelua
ja lopulta riepasta menoa umpihangessa!


lauantai 22. joulukuuta 2012

joulukalenterin 22. luukku

 
Kun nyt lähdettiin tuonne kyökinpuolelle, niin jatketaan samalla teemalla. Ostin syksymmällä Marimekon retrokankaiset astiapyyhkeet. Ne toivat mieleen mummolan ja mummon virkkaamat patalaput. Kaivelin lankavarastojani ja löysin aika sopivat langat ja virkkasin pyyhkeen seuraksi siihen sopivan patalapun. Toinen on vielä vaiheessa  : )
 

 
Pyöreästä patalapusta tuli mieleen kokeilla tämmöistä, vaikka jollekin paljon levyttäneelle laulajalle sopivaa patalappua. Lapun päällä on hieman lunta. Tästä tulee mieleen myös perushellan keittolevy.
 
 
Ihmeellistä kyllä, olen saanut yhdet sukatkin neulottua.
 
 
Lanka on Novitan nostalgiaa.
Hyvää viikonloppua!
 



perjantai 21. joulukuuta 2012

joulukalenterin 21. luukku

Joitain vuosia sitten tein tästä Marimekon pellava-puuvilla kankaasta esiliinan ja pienen näppipyyhkeen, jotka menivät tyttären matkassa Afrikkaan Suomi-tuliaisiksi. Kangasta jäi pari pientä palasta.  Pieniä joululahjoja tai tuliaispaketteja tarvitaan aina ja tästä isommasta kankagpalasta tein astiapyyhkeen. Se on semmoinen tarpeellisuustavara, jolle löytyy käyttöä varmasti joka kodissa. Pelkkä pyyheliina saattaisi olla hieman vaatimaton lahja ja siksi tein sille kaveriksi patalaput.
 
 
Nämä ovat menossa mustavalkoiseen keittiöön. Uskoisin, että pyyhkeen pienet väriläiskät eivät sekoita koko keittiön värimaailmaa.
 
 
Patalaput pysyvät tiukasti oikeassa värikoodissa! Roikotuslenksut tein Tilkkutien reseptillä ja niistä tuli hyvät! Tosin en tehnyt reunuksia niin monista osista kuin Tiinatei, vaan vain kahdesta. Toinen on se pieni pätkä leikattuun kulmaan ja kaikki muu syntyy yhtenä pötkönä. Tämä kulmanleikkaaminen on hyvä idea, pidän sen ulkonäöstäkin.
 
Värikkäämpää päivää teille kaikille!
Ja paljon kiitoksia ihanista kommenteistanne.
 
 
 

torstai 20. joulukuuta 2012

joulukalenterin 20. luukku

 
Enää neljä 4 yötä jouluaattoon! Ja yksi työpäivä ennen huikean pitkää joululomaa!
Kun viimeksi kävin Eurokankaassa, ostin myös muita kuin laukkukankaan. Tätä ihanaa japanilaista bussikangasta ostin pienen pätkän. Kangas on täynnä Lontoon busseja ja onhan siellä liikenteen seassa muutama lontoolainen taksikin. Matkustelevan naisen meikkipussin koko on leveys 21 cm ja korkeus 11 cm. Pohja on leveydeltään 5 cm.
 
 
Meikkipussissa on ne kaikki kolme kerrosta; päällinen, tukihuopa ja vuori. Tein myös pienen kukkaron bussikortille. Kortin lisäksi kukkaroon kannattaa laittaa vitonen. Jos käy niin, ettei ole muistanut ladata kortille aikaa tai rahaa, niin on ainakin varaa maksaa matka. Kukkarossa ei ole huopaa tai vanua, ainoastaan vuori.
 
 
Talvista torstaita!
  

keskiviikko 19. joulukuuta 2012

joulukalenterin 19. luukku

 
Eilen kyseltiin hieman ohjeistusta kangaskipposten tekoon. Tehdään niin, että minun blogista voi katsoa muutaman kuvan rasian tekovaiheista ja tarkat ohjeet voi käydä lukemassa (ilman kuvia) Blokkisiskojen sivulta. Linkki on suoraan ohjeeseen.
Tarvitset päällis-, vuori- ja tukikangasta. Leikkaa kaikista 4 suorakaidetta. Eilisen korin kappaleet olivat 7 cm x 24 cm plus saumavarat! Tukikangas ei ole ihan välttämätön, mutta en siedä velttoilua, siksi käytän sitä. Kun olet silittänyt tukikankaan vuorikappaleisiin, ompele kuvan mukaisesti. Aloita ompeleminen tuosta suorasivuisesta reunasta (eli kuvan keskellä olevat reunat)ja lopeta ommel niin, että reunaan (kulmassa) jää saumavaran verran ompelematonta.
 
 
Seuraavaksi ompele alla olevan kuvan mukaisesti.
 
Ompele myös päällinen samaan vaiheeseen, mutta katsokin, että "tuuliviiri" pyörii eri suuntaan kuin vuorissa. Tämä on oikeasti tosi tärkeä juttu. Päällisen pohjaan keskelle jätän noin 5 cm ompelematta eli kääntöaukon. Tai jos en muista, niin avaan siihen sen aukon.
 
Nyt olet ommellut korin pohjan ja seuraavaksi nostelet seinät pystyyn ja ompelet sakaran kerrallaan. Jätä taas saumavaran verran ompelematta.
 
 
Kun kaikki seinät on sekä vuorista että päällisestä ommeltu ja saumat silitetty, laita kappaleet päällekkäin oikeat puolet vastakkain.
 
 
Neulaa kulma kerrallaan ja ompele kulma kerrallaan. Ole tarkkana "alakulmissa", ettet ompele saumavarojen puolelle. Kavenna saumavarat yläkulmien kohdalta ja käännä työ oikeinpäin sen kääntöaukon kautta, jonka ehkä muistit jättää pohjaan. Jos sitä ei löydy, pura pohjan saumaa sen verran, että saat työn käännettyä ja sulje kääntöaukko. Tietenkin; silitä taas!
 
 
Tästä ohjeiden kuvissa olleesta tuli hyvin matala, noin 6,5 cm. Sen soirojen mitat olivat 9 cm x 17,5 cm + saumavarat. Takana oleva isompi kori on valmiina 12,5 cm korkea. Sen kappaleiden mitat olivat samat kuin eilisen eli 7 x 24 cm + saumikset. Soirojen pituudella voi määrätä mihin kohtaan koria tuo vuorikankainen kolmio osuu. Onko se juuri kulmassa vai tyylikkäästi keskellä korin sivua. (Ei yhdessäkään minun tekemässä.) Tuon taimmaisen kankaan ostin Tilkkutarhasta. Se oli ja on yhä mielestäni rumankaunista. Tavallaan ihan hirveää, mutta toisella silmällä katsottaessa viehättävää. Sama tunne minulle tulee siitä kasvista jolla on oikeasti tuollaiset sairaat lehdet. Sekin on jotenkin järkyttävä. En tiedä pidänkö vai en. Nämä minun kangasvalinnat eivät ole kovin jouluisia, mutta sillä ei ole mitään väliä. Joitain vuosia sitten tein korin joulukankaista ja laitoin siihen kulkuset kulmiin roikkumaan. Sitä ei vaan oikein viitsi käyttää kuin jouluna.
 
 
Tämä kangas on ihan joulua täynnä.
Muista käydä lukemassa nuo teko-ohjeet Blokkisiskojen sivuilta. Siellä on hyvin selkeästi kerrottu kaikki tarpeellinen. Ompelemisen iloja!
 
 


tiistai 18. joulukuuta 2012

joulukalenterin 18. luukku

 
Muistelen, että tämmöisen kangasrasian ohje löytyy Blokkisiskojen vanhasta blogista. Nämä on kivoja ja nopeita tehdä. Jos vaikka jolle kulle tarvitsee pienen tuliaisen, niin tämäpä on ihan paras! Täytteeksi voi laittaa ihania suklaisia paperimakeisia, pienen pussin teetä, tuikkukynttilöitä tai mitä nyt sitten lahjansaajalle parhaiten sopii.
 
 
Tämän pussukan täytteenä on punasävyisiä sydämiä, joita väkersin joku vuosi sitten. Nyt pidän tyylikkäämpänä beigen ja luonnonvärisiä. Juuri näitä mitä Lappeklipp on tehnyt.
 

maanantai 17. joulukuuta 2012

joulukalenterin 17. luukku

Eilen tytär kävi tekemässä meille muutaman joulukortin, jotka annamme talon asukkaille. Tarvikkeiksi riitti kartonki, ruskea paperipussi, tussit, puuvärit ja liima. Ja tietenkin mielikuvitusta ja  taitoa piirtää.
 
 
Hauskoja eläinhahmoja, muutama rohkeasti suksilla. Ne kortit menee innokkaille hiihtäjille. Kortintekopalkkioksi tarjosin viimeisimmän Anna-lehden ohjeella tekemääni Lämmintä bulgur-halloumisalaattia.
 
Salaatti oli erittäin hyvää. Jälkipalaksi kävimme kylälle eilen avutussa ihanassa Kahvila Murusenissa kahvilla, teellä ja kakkupaloilla. Siis kahvilan nimi on Kahvila Muruseni.
Tuossa perjantaina käväisin Tammiston Eurokankaassa ihan muuta ostamassa (vai pitikö minun sieltä yhtään mitään ostaa, ehkä ajoin sinne vahingossa), mutta mukaan lähti uusia japanilaisia puuvilloja. Ensimmäiseksi valmistin laukkukankaasta parikin pussukkaa. Toista en ehtinyt edes kuvata, kun se jo lähti muille maille.
 
Molemmat olivat saman kokoisia, noin 23 cm pitkiä ja 12 cm korkeita. Kangas on hieman tukevampaa kuin perus käsityöpuuvilla. Laitoin kuitenkin päällisen ja vuoren väliin ohuen huovan tueksi. Pidän enemmän jämäköistä pussukoista, sellaisista jotka pysyvät omilla tolpillaan pystyssä.
Hyvää alkanutta viikkoa!
Viikon päästä se onkin jo jouluaatto!




sunnuntai 16. joulukuuta 2012

joulkalenterin 16. luukku

Joskus käy niin, että jää kiinni johonkin tekemiseen. Minulle kävi heijastimien kanssa juuri näin. Koko ajan keksin uusia kuvioita, joita olisi kiva tehdä.
 
 
Tunnen paljon kalamiehiä ja heille on kiva antaa kalaheijastin. Osa tuntemistani kalamiehistä tosin vain syö kalaa, mutta jotkut sitä narraakin. Heijastin kangasta kävin ostamassa lisää Hakaniemen kauppahallin yläkerrassa olevasta Punaisesta Langasta. Siellä on ihan mielettömästi kaikkea sopivaa sälää napeista nauhoihin, vetskareista pitseihin. Ja paljon muuta. Kymmenestä sentistä metrin levyistä kangasta saa jo aika monta kaksipuolista heijastinta. Tein myös lintuja ja kissoja. Ne menivät kirjekuoriin joulukortin kanssa, vain tuo yksi kissa jäi näitä kaloja vahtimaan.
Kalat ovat ehkä silakoita ja sanonpa vaan, että ei kannata syödä. On niin paljon fosroria ja ties mitä aineita, että välkkyvät pimeässä. Kamalan myrkyllisiä!
 


lauantai 15. joulukuuta 2012

joulukalenterin 15. luukku

Joulukortit isossa punaisessa kuoressa piti laittaa postilaatikkoon jo 13. päivänä ja niin minä teinkin. Yritin torstaina aamulla tunkea omaa kuortani Kampin postilaatikkoon, mutta ei mahtunut. Eikä mahtunut toiseenkaan. Illalla töistä tullessa Ruoholahdessa oli postilaatikko, joka ahnaasti nielaisi kitaansa minun joulukortit. Nyt niitä lajitellaan jossain päin Suomea.
 
 
Pidän taloista ja puista. Kortteihin valitsin puut. Joulukortit eivät ole ihan perinteisiä eivätkä edes kovin jouluisia. Mutta jos niissä lukee toisella puolella että Jouluiloja! niin silloin ne on heti virallisia joulukortteja.


perjantai 14. joulukuuta 2012

joulukalenterin 14. luukku

Koska eilen oli hieman tummasävyinen postaus, laitetaan tälle päivälle taas väriä. Oikein tuplasti.
 


Nämä kaksoset ovat oikein passelin kokoisia Lumian kännyköille. Kankaiden välissä ohut huopa ja hieman tikkauksiakin tuli tehytä. 

torstai 13. joulukuuta 2012

joulukalenterin 13. luukku

Ostin ainakin vuosi sitten Marimekon Ystävämyynnistä Hertsikan myymälästä kankaan, jonka kuvittelin heti muuttuvan kassiksi tai laukuksi. Malli oli  hakusessa reilun vuodenpäivät, kunnes se lopulta kirkastui. Tartuin hommiin heti kun malli selvisi. Kaavoja ei simppeliin laukkuun tarvittu, joten mietin vain kokoa. Vetoketju määräsi leveyden, joka on 30 cm ja korkeudeksi tuli 5 cm pohjataitoksen jälkeen 32 cm.
 
 
Hyvä, etten ollut aiemmin tehnyt tuosta kankaasta mitään typerää kassia, koska Tampereelta ostamani Piia Westerholmin ihana kuva sopi tähän kuin nenä päähän.
 
 
Laukussa on tukevaa liimahuopaa pitämässä sitä pystyssä. Kilta ystäväni Lea myi sen itselleen tarpeettomana ja arvasin, että joskus sille on tärkeä tehtävä minun ompeluksissa. Ja tässä se nyt on koko laukun selkärankana. Laukussa on neljä taskua!
 
 
Alareunassa näkyy kaksi avotaskua.
 
 
Yläreunassa on oikealla vetoketjullinen tasku ja vasemmalla tavistasku. Tuo mittanauha on semmoista kangasnauhaa, jota ostin Tilkkutarhasta Sen toinen pää on ommeltu laukkuun kiinni ja toisessa päässä on garbiini haka. Olen viimeaikoina oppinut, että "semmonen hakanen" on oikealta nimeltään garbiinihaka. (Onhan?)
 
 


keskiviikko 12. joulukuuta 2012

jooulukalenterin 12. luukku

Innostuin tekemään heijastimia lisää. Ja ihan tuntuu siltä, että ei tässä vielä kaikki, taidan tuhlata heijastinkankaan kokonaan pois.
 
 
Mustat ja pinkit on paksulle huovalle tehdyt. Ostin ohutta huopaa, mutta en pidä siitä, on liian lötköä. Ensin olin sitä mieltä, että pinkki on liian paksua. Tässähän voi vaihdella mielipidettään vaikka koko ajan ja nyt olen sitä mieltä, että pinkki ja musta ovat parhaat! Heijastimissa on eri pituisia nauhoja. Esim tuo huutomerkin oloinen on lyhyellä nauhalla ja tarkoitettu laukkuun tai vaikkapa vetoketjuun. Jos olisi kuusi pihalla, voisi näitä heijastimia laittaa kuusen koristeiksi. Aina kun joku valo osuisi heijastimeen, niin se välkähtäisi kivasti. Jos asuisi oikein keskellä metsää, eikä olisi ohikulkijoiden autojen valoja, niin joutuisi itse taskulampulla väläyttelemään valoa. Se olisi pitemmän päälle aika tyhmää puuhaa. No onneksi ei ole kuusta pihalla, eikä liioin sisälläkään.




tiistai 11. joulukuuta 2012

joulukalenterin 11. luukku

Jos ei luonto tarjoa väriä ja valoa, niin tässäpä pieni piristys.
 
 
Tähän kokeilin tikata vapaalla koneompeleella kukkasia.  Alemmassa kuvassa näkyykin paremmin toisen puolen kukkaset.
 
 


maanantai 10. joulukuuta 2012

joulukalenterin 10. luukku

Pieniä avaintaloja on kiva näperrellä. Joskus teen ihan käsinommellen koko talon, mutta tällä kertaa ompelin kaikki koneella.
Aika kirjavia ja iloisia taloja. Nämä on tarkoitettu aivan tavallisille avaimille.
 
 


sunnuntai 9. joulukuuta 2012

joulukalenterin 9. luukku

Nyt  on Pöllömäisen meikkipussin vuoron esittäytyä.
 
Toinen puoli on hieman erilainen.
 
 
Aika värikäs, mutta onneksi on melko pieni: 12 x 16 cm.
Vuoren ja päällisen välissä vanu.
Hyvää 2. adventtia


lauantai 8. joulukuuta 2012

joulukalenterin 8. luukku

Meillä on perinteenä paistaa piparkakkuja Itsenäisyyspäivänä. Taikinan, tuplana tällä kertaa, tein jo edellisenä iltana. Tyttären kanssa kahteen pekkaan paistettiin monta pellillistä. Yhtään koko pellillistä ei palanut, ainakaan pahasti. Näillä pupuilla on hieman tummahkot korvat. Ja onneksi meille maistuu myös hieman tummemmat. Saimme kaikki paistettua ja osan koristeltua hyvissä ajoin. Toinen perinne on katsella linnan juhlia glögiä ja pipareita nautiskellen.  Tässä tyttären koristelema suloinen pupupariskunta on mennyt kävelylle satumetsään.
 
Tähteä, kuusta, sydäntä ja muutama noutaja nuuhkimassa.
Ostan joka vuosi ainakin yhden uuden piparimuotin. Tänä vuonna ihastuin tuohon pupuun, koiraan ja Marimekon haukeen. Haukia koristellessa yhdeltä katkesi pyrstö. Liimasin sen siirapilla takaisin.
Täytyyhän sitä jouluhauki olla,
ja parhaissa perheissä jokaiselle oma!
 


perjantai 7. joulukuuta 2012

joulukalenterin 7. luukku

Oikeasti ostin tuon Marimekon Raanukankaan pöytäliinaa varten. Semmoista kaitaliinaa.
Liina on 47 cm leveä ja 137 cm pitkä eli pitkä ja hoikka. Väliin laitoin ohuen huovan ja tikkasin kerrokset kiinni suorilla ompeleilla väriraitojen kohdilta. Reunat huolittelin mustalla puuvillalla. Laitan tähän pienet ohjeet siistien kulmien tekoon.
Tämän liinan reunakaitale on vajaa 5 cm leveä ja sitä näkyy molemmilta puolin noin sentin verran. Tämä ohje toimii tällaiseen kapeaan reunakaitaleeseen. Leveä reunus ei ihan näin onnistu.
Ommel on senttimetrin päässä reunasta. Kun ompelet kaitaletta reunaan, lopeta ompelu kulmassa noin senttiä ennen päällisen reunaa. Olen tuossa piirtänyt itselleni merkiksi viivan lopetuskohtaan.
Taita kaitale seuraavan sivun suuntaisesti niin, että kaikki reunat osuvat kohdakkain. Kaitaleeseen jää kuvan mukainen kaksinkertainen kolmio. Taita se ommeltun reunan päälle eli tässä kuvassa vasemmalle. Ompele kaitale reunaan aivan ylhäältä tai oikeammin reunasta alkaen.
Kun olet ommellut kaikki reunat, käännä kaitale nurjalle. Taita saumavarat ja kiinnitä ne nurjalla puolella käsin.
Kulmista tulee väkisin siistit ja terävät. Joskus näkee semmoisia pyöreähkön epämääräisiä kulmia oikein upeissakin töissä. Etupuolelta kulmien vinoja sivuja ei tarvitse mitenkään ommella, ne eivät aukea tai purkaannu.