perjantai 25. syyskuuta 2009

ruosteessa


Ruostevärjäys-kurssi on nyt ohi. Se ei kestänyt kuin kolme kertaa, mutta ei enempää olisi tarvittukaan. Onnistuin minäkin saamaan kankaisiin väriä. Yleensähän tuntuu siltä, että kaikki ruyostuu, mutta ei se niin ole. Tässä hieman tuloksia onnistuneista kokeiluista.




Ruostehan värjää kangasta pysyvästi. Hommaan tarvitaan ruosteisia tai ruostuvia esineitä. Kankaiden tulee olla pestyjä ja ne voi ennen käsittelyä kastaa alunavedessä, mutta kokeilun perusteella ilman alunakäsittelyäkin puuvillakankaat värjäytyivät hyvin. Alunan tarkoitus on tehdä kangas vastaanottavaisemmaksi. Se tavallaan avaa kuidut ja silloin väri pääsee paremmin imeytymään kankaaseen. Mutta tämä vaihe ei tosiaankaan ole välttämätön.  



Yllä olevassa kuvassa olen laittanut muovisen asian pohjalle valkoista vanhaa lakanaa. Kostutin sen tavallisella vedellä. Tässä voi myös käyttää tavallista etikkaa ja vettä. Sekoitussuhde puolet kumpaakin. Kostean kankaan päälle asettelin klemmareita, nappeja, nauloja ja prikkoja. Kaikkia näitä esineitä olen jo käyttänyt aiemminkin, osa oli ruosteisia, osa ei. Tavaroiden päälle asettelin toisen kankaanpalan ja kaadoin varovasti vettä päälle. Koko höskän valmistin eilen illalla myöhään ja jätin saunan lauteille yöksi. Lämpimässä ja kosteassa paikassa ruostuminen tapahtuu nopeammin kuin viileässä. Kuva on otettu täänään aamulla. Jo nyt näkee, että ruostuminen on hyvin edennyt. Haluan kuitenkin, että koko kangas saa hieman ruosteisen sävyn ja siksi kaadoinkin lisää vettä koko systeemin päälle ja jatkan odottelemista. 



Yläpuolen kuvassa olen kierittänyt kangasta putken ympärille ja  sen jälkeen pyörittänyt rautalankaa kankaan ympärille. Kun rautalanka on kieritetty kauttaaltaan kankaan ympäri olen työntänyt kankaan kasaan. Tämä kangas on ollut jo toisinpäin tällaisessa käsittelyssä. Toiveissa on, että lopulta kankaassa olisi jonkinnäköinen ristikkokuvio. Tämäkin on eilen illalla laitettu ja tänään aamulla kangas käännetty. Kostutin kankaan melko märäksi ja laitoin kevyesti muovipussiin. Muovi pitää kosteuden kauemmin kankaassa. Meidän saunassa on melko lämmintä ja kankaat kuivuisivat siellä liian nopeasti.



Vasemmassa yläkulmassa näkyvä klemmarikangas on tehty aivan uusista klemmareista. Ne lojuivat kankaalla melko märässä viikon. Ruoste värjää kangasta hitaasti muihin värjäystapoihin verrattuna, ainakin yö yli pitää odottaa. Viikko oli kyllä ihan maksimiaika. Kankaasta tuli pesun jälkeen paikoin hieman kova. Onneksi ei ruostunut puhki. Kai niinkin voisi käydä. 



Tähän kankaaseen kirjoitin ensin tekstiillitussilla eräästä kirjasta pienen pätkän. Sen jälkeen laitoin kostean kankaan päälle roinaa ruostumaan. Laitoin pienen muovin koko komeuden päälle ja odottelin toista vuorokautta. Pesun jälkeen minulla on vanhan näköinen kirjoitus. 



Lainasin yhden todella ruosteisen hevosenkengän kurssin vetäjältä. Olin tehnyt sillä kengällä jo yhden värjäyksen joka on tuossa yläpuolella. Kun kotona laitoin saimasen kankaan uudelleen kengän kanssa liotukseen oli aikamoinen yllätys pakettia avatessa. Kengästä oli kadonnut kaikki ruoste. Se oli aivan kirkas. Mutta ei ollut ruostetta tarttunut kankaaseenkaan. Se oli vaan murusina astian pohjalla. Harmitti hieman. Muita kankaita tutkiessa huomasin, että kiiltävä kenkä alkoi muuttua pikkuhiljaa lavuaarissa ruosteiseksi.  Kostutin samaisen kankaan, johon olin kengän kuvioita jo aiemmin saanut, uudelleen ja laiton kankaan kengän päälle. Ja kappas vaan, kangas otti nopeasti ruostetta kengästä. Vaihtelin kengän päälle tulevaa kankaan kohtaa tunnin välein ja aina ruostejälki oli oikein hyvä. Tämä värjäily on aikamoista sattumankauppaa. Toiset esineet antavat ruostetta nopeammin kuin toiset. Lämpötila ja kosteuden määrä vaikuttavat ruostumisen nopeuteen. Ja kaikki esiveet, vaikka niin luulisi, eivät ruostu sitten millään. Olen laittanut nappeja ruostumaan ja jotkut ovat ruostuneet, jotkut eivät. Toisaalta niistä, jotka eivät ole ruostuneet, on jäänyt kuitenkin jälki kankaaseen siski, että ne eivät ole päästäneet muista tavaroista irronnutta ruostetta alleen. Jos kangas ei ensimmäisellä kerralla miellytä, voi sen ruostuttaa uudelleen. Kuvioita voi laittaa vaikka kuinka monta kertaa ja sillä tavalla saada vaikka vain yhdestä ruostuvasta esineestä paikkaa vaihtamalla monenlaisia kuvioita. Kokeile!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!