maanantai 19. joulukuuta 2011

joulukalenteri, 19. luukku


Laitan tähän vielä yhden ohjeen pikkukukkaron tekemisestä. Jos jotakuta vetoketjun ompelu mietityttää, niin ei näiden ohjeiden jälkeen enää.



Tarvikkeet: vetskari, pituudella ei väliä. Vanupaloja 2 kpl, joiden koko on valmiin tuotteen kokoinen. Päällikangas 2 kpl saumavaroineen ja toinen vuorikangas päällisen kokoinen, toinen kappale lyhyiltä sivuilta ja pohjasta saumavarojen verran isompi kuin päällinen.



Ompele vetoketju päällikappaleisiin kiinni niin, että vetskarin alkupää tulee noin sentin päähän kankaan reunasta. Aloita ompelu vasta tästä kohdasta eli ei ommella niitä vetoketjun lipareita kiinni mihinkään.



Tästä kuvasta näet mihin ja mistä asti vetoketju ommellaan. 



Koska vanu on valmiin kukkaron kokoinen, tikkaa se kaikilta reunoilta vuoreen kiinni. Ei haittaa, vaikka tikkaus jää näkyviin valmiissa kukkarossa vuoren puolella.



Nyt ommellaan vuorikappaleet kiinni vetskariin niin, että vetoketjun hammastus jää aina päällisen ja vuoren oikeiden puolien väliin.



Kun olet ommellut päälliset ja vuorikappaleet vetoketjuun kiinni, sinulla tulisi olla tämän näköinen vaihe edessäsi. Vasemmalla puolella on päällisen kokoinen vuori kappale, johon vanu on kiinnitetty reunoistaan. Oikealla puolella taas se saumavarojen verran suurempi vuori, jossa on myös vanu kiinnitettynä.



Nyt on aika tikata kaikki kappaleet yhteen. Tikkaan mielelläni läheltä vetskaria, ettei kankaat pääse luiskahtamaan käytössä vetoketjun väliin. Kannattaa hieman neulata kappaleita kiinni, että ne ovat tasaisesti eikä jää ryppyjä nurjalle. Jos haluat laittaa jonkin lenksun tai muun sivusaumaan, aputikkaa se nyt paikalleen niin, että lenksun päät ovat työn reunan kanssa samalla kohdin ja itse lenksu menee päällisen puolelle.



Käännä työ nyt niin, että oikeat puolet ovat vastakkain ja vetoketju kiinni. Ompele ensin se lyhyt pää, jossa vetskarin vetonippula on. Nyt on syytä pysäyttää kone ja avata vetoketju! Ompele muutkin saumat ja vaikka kahteen kertaan.



Pätkäise vetoketjusta ylimääräiset pois, mutta jätä muutama sentti ylimääräistä. Kiinnitä nämä pienet pätkät sivusaumoihin. Aika rumalta näyttää, mutta kyllä se vielä kauniiksi muuttuu.



Neulaa kuvan mukaisesti isomman vuorikappaleen saumavarat. Tässä vaiheessa taitetaan pienemmän vuoren ja päällisten saumat työn "seinää" vasten ja sitten ison vuoren saumavarat kaikkien alle. Tätä vaihetta varten vanu on pienempi kuin muut eikä sillä ole saumavaroja, jotka paksuuttaisi tätä käännettä. Sitten on otettava silmäneula ja lankaa ja niillä ihanilla pikkupistoilla kiinnitettävä tuo kaikki pikkuvuoreen (ja korkeintaan vanuun).



Työ on toiselta puolen tällainen. Vanun aputikkaukset näkyvät reunoilla.



Tälle puolelle on käännetty kaikki saumat ja tulos on ihan siisti.



Jos haluat, niin laita vielä vetoketjuun avaamista helpottava nauha. Ompelen ensin nelinkertaiseksi taiteun nauhan pitkäät saumat koneella ja kiinnitän sen jälkeen nauhan pitkät sivut toisiinsa käsin. Tuo vetoketjun vetonippula jää tämän nauhan sisälle.



Nyt sinulla onkin sitten pieni soma kukkaro valmiina!


 


 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!