sunnuntai 15. syyskuuta 2013

kansallispuvun hame

Tässä postauksessa esittelin kaksi kantokapinetta, laukun ja kassin. Tein ne vaihtoehdoiksi, kun minulta tilattiin lahjaksi menevä laukku/kassi/pussukka. Tein vielä kolmannenkin, jonka tässä nyt muistaessani laitan näytille.


Kankaan olen ostanut taas joiltain messuilta, mutta en muista miltä ja keneltä. Tämä oli semmoinen pala vanhaa kangasta. Ei käytettyä, mutta muuten vanhaa. Minulle tästä tulee mieleen joku kansallispuku.  Olkalaukku on kooltaan 20 x 24 cm ja pohja 5,5 cm. Tuo tumma osuus kankaasta saattaa näyttää mustalta, mutta eipäs olekaan. Se on oikein tummansinistä.


Malli on simppeli tai ehkä sitä ei ole lainkaan. Leikkasin sopivanoloisen suikaleen kangasta, taitoin kakinkerroin ja surautin sivusaumat. Pohjan nurkkia taitoin sopivasti ja sain laukulle 5,5 cm leveän pohjan. Vuori samalla mallilla, paitsi siihen tekaisin taskun  tärkeille tavaroille. Olkahihnat laitoin laukussa kohtiin joista ne ikään kuin näyttäisivät jatkuvan suoraan kassin kuviosta. Kassia voi sulkea naruja kiristämällä. Tällaisen olen joskus vuosia sitten johonkin veskaan tehnyt. Nyt näin Fat Quarter lehdessä tuon systeemin ja sehän sopi tähän hyvin. Laukku näyttää hyvinkin hameelta, kun nyörejä kiristelee. Voi vetää oikein kireälle, niin näyttää hoikkauumaisen polkkahameelta. Jos ei jaksa kiristellä nyörejä eli vatsa on aivan täynnä, voi laittaa vain napin kiinni.


"Alushame" on aikas leikkisä verrattuna päälliseen.


Kaikenkarvaisia elukoiden päitä ja tasku reilua raitaa.

No arvaappas kuinka tässä valinnassa kävi. Et ehdi arvuutella, koska vastaus tulee jo tässä. Tämä herra valitsi vaimolleen kaksi laukkua, tämän kansallispukuhameen ja sen batiikkikankaisen . Kukkakassi jäi odottamaan uutta omistajaa keräilykoppaan. Siellä se leppäilee muiden aiemmin kotiin jääneiden kaverina. 

Eilen illalla suunnittelin, että rynnistän kaupungille heti aamusta. Sunnuntaisin harvemmin tulee näin tehtyä, kun mikään ei ole auki ennen puolta päivää, mutta eipä tullut tehtyä nytkään. Tarkoitus oli mennä Wanhan Sataman Kädentaito messuille ja tutustumaan . MadeBy Helsinkiin. Sitten tuli yllättävä muu meno ja messut sai jäädä. Messuilta olisin hankkinut kankaita Marittan Maalaismysteeriin, jossa olen mukana ja samalla olisin tavannut blogituttuja. Yritän tehdä työn jo olemassa olevista kankaista ja ystäviä tapaan ehkä sitten Seinäjoella tai Tampereella. Vielä en tiedä kumpaan lähden. Seinäjoki houkuttaa, koska niillä messuilla en ole ikinä käynyt. 
Mukavaa viikkoa kaikille! 


9 kommenttia:

 1. Kiva laukku! Mulla on kaapissa pala kansallispukukangasta, josta olen miettinyt jotain pikkulaukkua ja tässäpä idea!
  Niin, ja tervetuloa Seinäjoelle! Itse otin oikein perjantain vapaaksi töistä, että saan kierrellä rauhassa! Perjantaina kun on yleensä ollut vähän vähemmän väkeä kuin muina päivinä!

  VastaaPoista
 2. Hyvännäköinen laukku ja erityiskunniamaininta nerokkaasti asemoiduista sangoista!

  VastaaPoista
 3. Hauska laukku ! Jotta ei tarvitsisi lähteä merta edemmäs kalaan, tule Hietalahden halliin 11.-12. lokakuuta .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein oli googlattava, että mitä ihmettä siellä vanhojen kotikulmien hallilla tapahtuu. Ja kyllä se tieto löytyi ja kalenteriin on laittu!

   Poista
 4. Hiano kassi. Mun tarttis kans tehrä joku kassi, joho mahtuis kansio ja penaali. Tommose mallisenki vois sihe tarkotuksee ommel.

  VastaaPoista
 5. Pirtsakkaa raitaa ja tosiaan muistuttaa vallan hyvin kansallispukukankahia. Sopivan kokoinen laukku ja kivat yksityiskohdat. Olen myös menossa naapurikaupunkiin Seinäjoelle messuja katsastamassa jos ei joudu Tampereelle lähtemään just sinä viikonloppuna, saapi nähdä kuinka käy.

  VastaaPoista
 6. Mainio kassi ja tuo nappijuttu kätevä. Nyt pitääkin kaivaa ihan oikeat villaiset kansallispukukangastilkut esiin ja alkaa suunnitteluhommiin.

  VastaaPoista
 7. Vähän tuli minullekin kansallispukukangas mieleen. Nätti kassi ja tuo raitavuus on ihan kiva kassissa.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!