sunnuntai 7. helmikuuta 2016

pyörin, pyörin ympyröissäin...

... irti pääse en.. En muista miten biisi jatkui eikä onnksi tarvitsekaan.
Olen tainnut jo aiemmin mainita, että olen innostunut aplikoimaan käsin ja nimenomaan ympyröitä. Se on niin koukuttavaa istuskella ja ommella ympyrä kiinni pohjakankaaseen. Yhden ympyrän (halkaisija 2" eli n. 5 cm) ompeleminen ei kestä kauaa ja siinä se viehätys taitaa piillä. Yksi blokki tulee valmiiksi niin nopeasti! Ja kun ympyrä on pyöreä, sillä ei oikeastaan ole alkua eikä loppua ja se just tekee siitä niin mielenkiintoisen. Kerran kuulin kahden ihan fiksun oloisen miehen keskustelevan ja toinen sanoi toiselle, että ympyrät ja pallot kiinnostavat hulluja. En tiedä, mikä heidän keskustelun aihe kokonaisuudessaan oli, korviini tarttui vain tämä tyylikkäiden pukumiesten lause. Olisi varmasti paljon muuta fiksumpaakin muistettavaa, mutta tämä nyt jäi minun mieleeni.  Ja ympyrät on ihania ja pallot myös. Etenkin koripallot. 
Olen mukana Quilty 365- porukassa, jossa ommellaan yksi ympyrä vuoden jokaisena päivänä. Se ei riittänyt tammikuun alkuhuumassa, vaan aloin tehdä ympyröitä muutenkin.


Quilty 365 työhön valitsen kankaat kunkin päivän mielialan tai erityisen tapahtuman mukaan, mutta tähän työhön valitsin vain Marimekon kankaita. Täytyy tunnustaa, että olen saanut apuja näiden ympyröiden tekemiseen. Viikko sitten lauantaina oli Instagram-ryhmän tapaaminen ja Päivitys istui vieressä ihan toimettomana. Täytyihän sitä ystävää auttaa tuommoisessa tilanteessa! Nainen olisi muuten kärsinyt ja puristellut tyhjiä käsiään tuskaantuneena. Vai oliko se niin päin, että minä anelin häntä tarttumaan neulaan ja lankaan? Ihan sama, monta ympyrää siinä mukavassa porukassa saatiin kahteen pekkaan valmiiksi ja illalla kotona tein viimeiset. Sunnuntaina ompelin blokit koneella yhteen ja pääsin tikkamaan.


Pidän tikkaamisesta. Oikein himoitsen päästä tikkaamaan ja tikkaaminen motivoi pinnan valmiiksi tekemistä. Yleensä surruuttelen koneella joko suoraa tai sitten vapaalla konetikkauksella kiemuraa ja koukeroa. Joskus vielä aion opetella oikein hienon vapaatikkauksen saloja, mutta tähän työhön olin heti alussa päättänyt tehdä tikkaukset käsin. Olen monessa blogissa ihaillut erilaisia käsintikkauksia, mutta en vaan ole tajunnut, että voisinhan itsekin yrittää. Tilkkuiluni alkuaikoina tikkasin käsin kaiken. Olin silloin tajuttoman hölmö monessa suhteessa, mutta käsintikkauksessa olin hyvä. Omasta mielestäni. Oli tikkauskehikko ja kaikki viisaus suoraan kirjasta ihan tuoreena muistissa. Sormustinta en vaan oppinut käyttämään ja sormet oli aina ihan riekaleina. Istuin nojatuolissa hiljaa ja mietin omiani hyvin keskittyneenä ja ihan muissa maailmoissa. Ainoa ääni, joka minusta lähti, oli toistuva ai! Ei minulla silloin ollut konetikkaukseen sopivia lankojakaan, kaikki oli käsintikkauslankoja, semmoisia vahattuja. Voi, voi, oli sekin aikaa!


Nyt jäi perinteiset käsintikkauslangat laatikkoon. Nero´s Patch and post blogissa Teje on käyttänyt tikkauksissa jotain helmilangan oloista lankaa. Halusin kokeilla sellaista isotikkistä pistelyä. Ja kyllä oli kivaa! Tuo langan värin valinta oli aika rohkea ja hieman tyhmä teko. Ensin pitäisi saada käsiala hyväksi ja sitten vasta revitellä väreillä. Mutta kun se valkoinen ei näkynyt ja halusin näkyväiset tikkaukset. Ne on tärkeä osa tätä työtä.
Mutta into käsintikkaukseen jäi ja nyt haluan tehdä pieniä töitä, joita on helppo tikkailla käsin. Väreillä tai valkoisella.


Teen ympyrät samalla systeemillä kuin tuohon Quilty 365 työhön eli harsinlanka ympyrän reunoille ja kangas pahvisen mallineen päälle. Kiristän harsinlangan avulla kankaan tiukasti ja kuumaa rautaa päälle. Jotkut ovat onnistuneet pysymään kauniina ympyröinä, mutta toiset ovat hieman kulmikkaantuneet. No se ei haittaa, työ roikkuu ompeluhuoneeni seinällä eikä sitä välttämättä kukaan koskaan pääse katsomaan. Alla oleva kuva ei muuten ole otettu niin, että työ roikkuu seinällä ja kermavaahto on lentänyt laskiaispullan välistä työn oikeaan yläkulmaan. Ei, ei, se on lunta.


Työ on aikalailla neliö, noin 21" x 21" eli 53,5 cm x 53,5 cm. 
Mietin välillä, pitäisikö tikata lisää. Työssä on osa ympyröistä ilman yhteyttä muihin ja kuvittelin semmoista vaihtoehtoa, että tikkaisin nuo "irtonaiset"  ympyrät yhteen vaikka toisenvärisellä (!!!) langalla samalla tapaa kuin nuo muutkin. No saa nähdä. Onhan noita ajatuksia kaikenlaisia.

Jos menet tiistaina mäkeen, toivotan liukkautta, mutta muuten; pysykää pystyssä!

39 kommenttia:

 1. Raikas! Oikein tiukan tullen tuon kanssa voisi ottaa matsin halmaa. Tai joku puolivuotias killittämään värejä siihen pehmeän päälle. Kiva se on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Itsellenikin tuli välillä mieleen pelikenttä.

   Poista
 2. Kiva työ noinkin mutta tikkaa vaan lisää ja eri värillä, tulee lisää elämää pintaan:)

  VastaaPoista
 3. Samaa mieltä Irman kanssa, että lisää tikkausta vaan! Upea toki näinkin!

  VastaaPoista
 4. Siitä tuli oikein kaunis! Nopsaan sen sait kasaan. Minulle varattu paikka Päivin viereen :))

  VastaaPoista
 5. Hei Marle! Tama on ihana ja olen iloinen kun innostuit tikkaamaan taas kasin! Eiko kaykin niin ettei malttais lopettaa. Kasialasi nayttaa erittain hyvalta ja varilliset langat juuri tekevat tasta hauskan tehda seka katsella. Itse tikkailin just niita hiiren polkuja lumelle kolmioiden ympari. Onneksi suunnittelin tekevani puiden lisaksi jotain muutakin aihetta kun on varmaan pakko tehda pyoryloitakin. x Teje

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Teje! Kyllä vain, intohimo käsintikkaukseen on palaamassa. Kangasmetsäsi on upea ja onhan niitä pallon muotoon leikattuja puita olemassa!

   Poista
 6. Ihastuttava. Tässä alkkaa innostus tikkaamiseen iskeä... Jota en ole koskaan vielä tehnyt. Apua ;-)

  VastaaPoista
 7. Kaunis peitto! Itse en kaipaa lisää tikkauksia, kaunis juuri tuollaisena. Mukavaa viikonalkua, yritetään tosiaan parhaamme mukaan pysyä tuolla liukkaudessa pystyssä :)

  VastaaPoista
 8. Oho, jopa jäit pallottelemaan. Raikkaat värit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ihan vaan tässä palloilen, kun ei ole oikein muutakaan. Mareissa on niin hyvät värit, en kyllästy niihin koskaan.

   Poista
 9. Hauska ja iloinen työ!
  Minulle riittäisi tämäkin tikkaus määrä, mutta aina on vaikea tietää laittaako lisää vai jättääkö siihen:)
  Mukavaa laskiaisviikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tilkkureppu! Ilottelen nyt tämän kanssa ja mietin tikkaanko lisää ja millä värillä : D

   Poista
 10. Aivan priima kombinaatio - marikankaita ja käsintikkausta! Hieno, kyllä kelpaa katsella, sekä värejä että tikkausta. Hyvin sait marikankaatkin taipumaan ympyräksi. Ymmärrän kyllä että syyhyää tikata enemmän, nyt on ihan taiteijasta itsestään kiinni - hyvä on näinkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Osa kankaista on hieman vahvempaa ja ne eivät olleet kovin taipuvaisia tuohon pyöreään muotoon. Kyllä mä varmaan lisää tikkaan, lankakin on jo valmiina.

   Poista
 11. Juu lisää vaan tikkauksia muilla väreillä, vaakaan ja pystyyn ja vaikka vinoittain. Montakohan näitä pyöryläjuttuja vuoden aikana syntyykään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tikataan, tikataan! Jaa-a. Saattaa näitä syntyä muutama lisää.

   Poista
 12. Oi miten viehättävä! Aivan ihana, kuten vain sinun käsien kautta voi tulla =).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katinka. Olen ihan tohkeissani näiden ympyröiden kanssa.

   Poista
 13. Onpas hieno ja mielenkiintoisen näköinen peitto!

  VastaaPoista
 14. Aah, kiitos että pelastit mut tuskastuttavalta tyhjien käsien puristelulta! En ole sellaista kokenut, mutta kuulostaakin jo tosi pelottavalta....

  Työ on tosi hauska! Lisätikkaukset suorastaan kruunaavat sen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se olisi ollut varmaan kamala kokemus. Todella traumaattinen. Kyllä se saa lisätikkejä pintaanasa, kunhan on sopiva hetki.

   Poista
 15. So nice, love all the circles!
  Fredrikke :)

  VastaaPoista
 16. So nice yees. Tosi kiva malli, mutta kyllä varmaan pyörii, hyörii, pyörii,--

  VastaaPoista
 17. Samaa mieltä Annen ja monen muun kanssa. Kaunis ja hauska työ. Nyt alkaa pyöriä minunkin päässäni nuo pallerot, että pitäisiköhän kokeilla.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!