lauantai 19. tammikuuta 2013

pala palalta

 
Moni kyseli kaakelointitekniikkaani ja tein tänään pienen säilytysrasian ihan vaan tekniikkakuvia saadakseni. Päätin käyttää toisesta pussukasta ylijääneitä mosaiikkeja hyväkseni ja se määräsi värityksen ja mosaiikkien koon joka on 1,5 tuumaa x 1,5 tuumaa (3,8 cm) sisältäen saumavarat (1/4 "). Näiden palasten lisäksi leikkasin vaaleasta kankaasta 5/8 tuumaista nauhaa (noin 1,6 cm).
 
 
Näitä palasia ompelin tuohon nauhaan peräjälkeen.
 
 
Tämän jälkeen leikkasin palat irralleen ja mietin hieman järjestystä miten haluan ne liittää toisiinsa, siis värityksensä puolesta. Kun jonkunlainen mielikuva syntyi, aloin ommella lappusia toisiinsa. Olin aikeissa tehdä pintaa jossa on 4 x 4 palasta ja niinpä ompelin näitä paloja neljän setteihin. Huomaa, että reunimmaisissa paloissa näissä neljän seteissä, ei ole tuota valkoista nauhaa!
 
 
Saumavarat silitän, kuten yläpuolen kuvasta näkyy, värillisten palojen eli mosaiikkien puolelle. Näin ne nousevat taustasta ylös ja tulee enemmän kolmiulotteisuutta.
 
 
Seuraavaksi ompelin valkeaa nauhaa neljän mosaiikin jonon toiseen pitkään reunaan ja taas saumavarat silitetään mosaiikin puolelle.
 
 
Kun liitin neljän jonoja toisiinsa, olisin voinut olla tarkempi ja saada täydellisiä saumoja. En ollut, koska se on ihan hirveää ompele-pura puuhaa ja tyydyin hieman heilahteleviin saumoihin.
 
 
Silittämällä voi hieman venyttää, jos joku pala on jäänyt liian pieneksi, mutta ei raudallakaan voi ihan kaikkea korjata. Tässä minulla nyt on ne neljä tarvitsemaani 4 x 4 palan pintaa. Olisin tietysti voinut kuvata loppuun asti koko työn valmistumisen. Jotenkin vaan unohdin ja ompelin kipon valmiiksi. Lisää syvyyttä saumoihin eli noihin vaaleisiin nauhoihin saa tikkaamalla. Leikkasin tähän työhön saumavarojen verran pienemmät vanuneliöt, jotka tikkasin muutamaan kertaan vaaleita nauhoja pitkin. Paikoitellen tämä "saumausaine" oli niin kapeaa, että meinasi tikkaukset karata mosaiikin puolelle.
 
 
Tuolla hyllyssä tuo Kuutio nyt on.
 
 
 
Ylärivin yksi mosaiikki on rikki. Halusin kokeilla, näyttääkö se kivalta, mutta ei oikeastaan.
 
 
Pohjaa en jaksanut tehdä paloista, eihän se mihinkään edes näy.
 
Sitten haluan kiittää vinkeistä, joita sain metriketju- ja kangaskysymyksiini. Hannele oli oikeassa, Kangastukusta olisin saanut ainakin yhtä kaipaamaani kangasta. Minä tarvitsin kankaita vain vähän eli 20 cm kutakin olisi riittänyt. Kangastukun minimiostos on 30 euroa, joten se sai jäädä. Kävin kaupungilla ja Matan tekstiilissä. Yllätyksekseni sieltä löysin yhtä tasan oikeaa kangasta ja muutamaa muuta, jotka pistän sopimaan työhöni. Nämä on ne kankaat, joita metsästän. Otan ostovinkkejä vastaan mielelläni. Oikeanpuoleista vaaleaa kiemuraa en tarvitse, sitä onnistuin löytämään.
 
 
Sitten vielä tuosta metriketjusta. Sain monta hyvää vinkkiä ostopaikoista. Päädyin tilaamaan ketjua vetimineen Päivin vinkkaamasta Tampereen Vaahtomuovista enkä vain siksi, että pidän niin kovasti Tampereesta ; = )   Samalla tilasin myös kristallimuovia, jota en ole onnistunut aiemmin mistään ostamaan. Aina on ollut loppu, kun sitä olen kysellyt. Jossain paikassa oli ketjun hinta halvempaa ja jossain sitä piti ostaa kelakaupalla. Vaahtomuovissa oli ystävällistä palvelua ja he laittavat vetimet paikalleen valmiiksi. Tosin haluan käyttää niitä sikin sokin, joten osan vetimistä halusin irrallisina. Aion kyllä mennä kysymään Ohlssonilta semmoista Tilkkurepun mainitsemaan laitetta, jolla vetimet saa paikoilleen. Tampereen Vaahtomuovin nainen sanoi, että niitä on hankala laittaa ihan käsipelillä itse. Metriketjua myydään ainakin Helsingin Tikatassa ja sieltä sitä olisi saanut heti mukaansa. Värejä ei vaan juuri ollut ja siellä se maksoi yli puolet enemmän kuin missään muussa löytämässäni nettimyymälässä. Myös vetimet siellä maksoivat reilusti enemmän.
Rattoisaa lauantaiehtoota!
 


11 kommenttia:

 1. Jopas on kaakelointihomma, tätä mä vähän arvelinkin että saumaushommiksi menee. Saattaa olla että meikäläisellä aloittaminen vaatii pienen höpsöyskohtauksen.
  Kiitos noista vetskaritiedoista.

  VastaaPoista
 2. Kiitos teko-ohjeesta, täytyy kokeilla näyttää niin kivalta! Metrivetskareihin olen joskus työkseni laitellut lukkoja, mutta siihen oli oma laite tehtaassa!

  VastaaPoista
 3. Kiitos ohjeesta! Taas "joskus kokeiltava"-lista kasvoi. Kuutiosi on soma, tykkään väreistä.

  VastaaPoista
 4. Kiitos ohjeesta!! Aikas monimutkainen, mutta haastava :) Kauniit värit kuutiossasi :)

  VastaaPoista
 5. Kiva ohje. Pitääkin poiketa tuolla Tampereen vaahtomuovissa, katsahtamassa valikoimia :)

  VastaaPoista
 6. Tampereen Vaahtomuovi oli minulle ihan uusi tuttavuus: siellä on aivan ihana väriskaala metriketjuista! Täytyy panna paikka muistiin vastaisen varalle, kiitos tiedosta :)

  VastaaPoista
 7. Käyppäs vilasee mun blogiani, siellä olis sulle jotain

  VastaaPoista
 8. Mohoi!
  Yritin jo eilen kommentoida mutteihän se onnistunut, yritetään tänään taas jospa tällä kertaa....
  Kuutio on upean näköinen ja värinen, mun makuun!!!!!
  Metrivetskareihin saa helpommin lukot jos kaveri pitää lukosta kiinni (alapuoli ylöspäin) ja sinä sujautat vetskarin päät lukkoon edestä. Nimimerkki:kokemusta on

  VastaaPoista
 9. Iso työ,mutta oi kuinka kiva lopputulos.Olet kyllä mestari!

  VastaaPoista
 10. Missä Marle luuraa? Ei ole näkynyt killassa eikä blogipäivityksiä ole tullut aikoihin.

  VastaaPoista
 11. Marle!
  Siun blogis on joutunu miun ihhailun "uhuriksi". Käyppä kurkkaamasa! t. Sini-Moona

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!