lauantai 1. heinäkuuta 2017

sadonkorjuuta

Ensimmäisenä kypsyi omenat ja sen jälkeen putkahteli mansikat, ananakset, mustikat, meloni ja päärynä. Nyt on satoa pöytään laitettavaksi!


Kesä on ihanaa aikaa, kun on saatavilla kaikkea tuoretta.



Ei meillä ole niin isoa pöytää, johon mahtuisi kaikki tabletit.
Tässä kuvassa ne on aseteltu taloyhtiön pihakeinun pöydälle.


Alunperin oli tarkoitus tehdä 6 pöytätablettia, mutta määrä siinä tehdessä tuplaantui. Oli kiva kokeilla miltä mikäkin hedelmä tai marja näyttää. 


Mansikoiden kohdalla riehaannuin melkein mansikkakarnevaalien pitoon! Niitä syntyi samantien kolme. Mallin olen joskus jostain napannut idea-vihkoon, samaisesta vihosta löytyi ananas ja omena. Vihdoin niillekin piirrokselle tuli käyttöä. Yhdestä mansikasta tuli pinkki. Se on ihan uusi lajike, nimeltään Pinga. Todella makea ja mehukas. Tiedän tämän, vaikka en itse mansikoita juuri koskaan syö. Keltasävyisiä kankaita sattui olemaan reippaasti esillä ja ananaksia syntyi myös kolme kappaletta. Omenoita kypsyi lopulta 3 eri väristä lajiketta. Melonin tein paper piecing-tekniikalla joka oli aika ontuva. Ensimmäinen viritelmä vesittyi, luultavasti meloni oli liian mehukas. Toinenkaan ei sujunut ihan ongelmitta. Syy ihan oma, piirtelin miten sattui, kun kuvittelin hallitsevani tekniikan ja lopussa ei kiitos seisonut, ennemminkin ompelijan järki ja tukka. Meloni on tehty viipaleista (niinhän se yleensä syöntiä varten paloitellaan), mutta muut tuuman (valmiina) neliöistä eli leikatessa 1,5". Näihin sai taas menemään paljon pieniä kankaanpalasia.


Päärynän olin tallentanut pinterestiin, mutta tein mallia hieman matalamman version. En innostuksen vallassa huomannut tehdä edes yhtä lehteä, mutta sovitaan, että tämä on lehdettömän puun satoa.


Mustikat syntyi kirsikka-blokin mallilla. Senkin on löytynyt pinterestistä. Pidän kirsikoista ja kirsikkajätskistä ihan tosissani, mutta marjoista ehdoton ykkönen on mustikka ja vadelma on siinä ihan parin millin verran takana. Mustikat ovat 2" neliöitä, ovat isoja pensasmustikoita.


Yhden lähikoulun oppilaat ovat taiteilleet liikunnallisia hahmoja pelikentän aitaan. Kivaa, vauhdikasta ympäristötaidetta!


Sulo aina haikailee uimaan. Nyt taitaa katsella kanoottia.
Huomenna sunnuntaina on valtakunnallinen Avoimet puutarhat- päivä. Aion mennä Herttoniemen siirtolapuutarhaan katselemaan heidän avoimia puutarhoja. Ne, joihin on lupa mennä, on merkattu viireillä. Koska minulla ei ole puutarhaa enkä osaisi sitä edes hoitaa, jos olisi, nautin niistä aina kun on mahdollisuus. Rakastan kauniita, jännittäviä puutarhoja ja ihailen niitä ihmisiä, jotka osaavat niitä hoitaa ja vaalia. Katso netistä missä sinua lähin avoin puutarha on. Mukana on yksityisiä puutarhoja yleisten alueiden lisäksi.


Tämän tiedän ja tunnen! Päivänkakkara on minulle yksi tärkeä kesäkukka. Toinen on kehäkukka, mutta lempikukka on lupiini.

Kaunista ja mukavaa viikonloppua!




33 kommenttia:

  1. Ihan vesi herahtaa kielelle noita marjoja ja hedelmiä katsellessa. Taitavaa tekemistä. Minulla on "puutarha" eli kasvatan lähinnä hyötykasveja, kukkiakin toki on, mutta en kehu puutarhurin taidoillani. Pitäisi varmaan olla ahkerampi, mutta en osaa jättää käsitöitä pois kesälläkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Helena! Hyötykasveja minäkin varmaan kasvattaisin ja yritän kasvattaakin mökkimme kasvilaatikossa. Puutarhassa on kiva istua ja neuloa tai ommella.

      Poista
  2. Päivänkakkara on aurinkoisen keskikesän symbooli. Aurinkoisen - jaa-a. Tilkkutöissä kivointa on kokeileminen ja uusien mallien luominen. Upean hedlmäkokoelman olet tehnyt ja noihin on uponnut hienosti pieniä tilkkuja. Paper piecing mallien tekeminen ei ole ihan helppo juttu. Kokeilin kerran ja täysin epäonnistuin. Meloonisi näyttää hienolta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Milja! Olet oikeassa, yhtä kun oli tekemässä, toista jo suunnittelin. Paras on turvautua valmiisiin paper piecingeihin, omissa suunnitteluissa tulee aina jotain ongelmia vastaan, kun en osaa ihan kaikkea ottaa huomioon.

      Poista
  3. OOH! Vesi kielellä sanattomana ihailen 😍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, aika mauttomia ovat. Sulo jo nuolaisi, mutta ei sentään syönyt.

      Poista
  4. Hienoa settiä! Ihan täydestä meni vesimelonisi - siinä ei ole mitään outoa. Ostopäärynöissä ei ole kuin tikku niin etten sitä lehteäkään osaa kaivata. Milloin otat nämä käyttöön?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Johan noita muutamia on sotattu ja odottaa pyykkikoneeseen pääsyä.

      Poista
  5. Aivan fantsuja kaikki. Raikkaita kesäkattaukseen. Onpa kiva myös tuo lasten tekemä taideaita. No Sulosta puhumattakaan, olen fani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Vekki, on sitten jotakin herkullista pöydässä jos omat kokkaukset epäonnistuu.

      Poista
  6. Onnistunut sadonkorjuu, raikas ja iloiset värit, tykkään:)
    Terveisiä Sulollekin toivottelee pitkähäntäkissan omistaja:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Irma. Sulo muuten pelkäsi pitkähäntäkissaa! Tai sitä ääntä, kun painoin hännän takaisin koteloon. Sulo kiittää terkuista ; )

      Poista
  7. Kiva keinu teillä on.
    Lupiineja onkin nyt todella paljon, tykkään niistä. Ja ehdottomasti päivänkakkara on kesän kaunistaja kera sinikellojen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keinu on upouusi ja mukava siinä on päiväkahvit hörppiä. Lupiineissa on jännä tuoksu ja kakkaroista olen kuullut, että voivat aiheuttaa kovasti allergiaa jos on siihen taipumusta.

      Poista
  8. Hei Marle! Naa on kaikki tosi ihania! Mustikat ja vadelmat on lemppareita samoin kuin paivankakkarat! Isa just mainitsi lupiineista mokillamme ja tykkaan niista kovasti. Halit Sulolle! x Teje

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Teje! Odottelen mustikoiden ja vadelmien kypsymistä. Taitaa tänä vuonna olla oikein lupiinien loistovuosi! Joka paikassa vaikka kuinka paljon. Ja Sulo kiittää! Rapsutukset kaikille nelijalkaisille!

      Poista
  9. Upeita kesäherkkuja pöydän täydeltä. Täällä kesäkodissa ompeluhommia ei nyt ennätä tehdä, maalisuti viuhuu sitäkin ahkerammin. Sulolle rapsutuksia! Mukavaa sunnuntaita ja antoisia vierailuita puutarhoissa.

    VastaaPoista
  10. Voi kuinka kauniita tabletteja! Mehukkaita kaikki! Itsekin olen tästä lähdössä Avoimet Puutarhat-tapahtumaan. Kiva, että sellainen järjestetään. Aina jää joku idea muhimaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maarit ja mukavaa ja antoisaa puutarhaseikkailua!

      Poista
  11. Oi miten nopeasti teillä on tullut jo satoa! Meillä vasta kasvatellaan. Ihana idea tableteiksi! Ovat niin kesäisen raikkaita. Yhtään en ihmettele jos vähän karkaa mopo ja syntyykin useampia kuin ensin ajatteli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on niin hyvät lajikkeet, että kaikki kypsyy, vaikka rakeita sataisi! Uusia jo mietin, mutta onneksi ompeluhuoneeseen ei pääse.

      Poista
  12. Niin ihanaa kesäsatoa, noita on kiva laittaa pöytään. Hieno ja kesäinen setti!
    Kävin myös itse tänään täällä avoimessa puutarhassa, kauniia ruusuja oli aivan valtavasti eri lajikkeita. Kiva katsella toisten puutarhoja ja saada omaan puutarhaan uusia ideoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siirtolapuutarhat oli täynnä ihania pioneja! Tänään sitten Sulon kanssa jälkihöyryissä hiippailtiin tuossa Pakilan siirtolapuutarhassa aitoien yli katsomassa.

      Poista
  13. Herttilei! Nyt on hedelmämopo lähteyt todella vauhdilla, liekö ihan karannut käsistä! Nämä on niin ihania, ja pinkki mansikka on huippu!

    VastaaPoista
  14. Voi että sinä olet taitava,noin vain tekaisit paljon tabletteja!Kyllä minun marjasuosikki on mansikka tai ykkönen taitais olla karhunvatukka,mutta sitä ei ole kovin helposti saatavilla. Mä aina uhkaan,että ostan 5kg laatikon mansikoita ja syön sen yksin:D Tähän asti olen kyllä kiltisti antanut siitä toisillekkin ja sitten pakastanut. Oi,kuinka Sulo on ihana koiruunen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Intsu! Karhunvatukka on kieltämättä tosi herkkua! Vaikea noita on panna järjestykseen, kun kaikki maistuu hyvälle. Mansikkakin, mutta niitä en oikein voi syödä.

      Poista
  15. Vesimeloni on just niin mehukkaan näköinen, että tekisi mieli napata lohko vilvoitukseksi. :o)

    VastaaPoista
  16. Nämä on kyllä super ihanat! Siitä voi kahvittelija valkata mieleisensä paikan. Meloni on minusta hyvä, oikeastaan se on kiva kun on noin palasina. Kivaa kesäistä:)
    Nyt uinti virkistäisi itse kutakin mutta vesi on niin kylmää, vaikka Suloa se ei taida haitata!

    VastaaPoista
  17. Voi miten ihania♥ Mukava on tuollaisilla kesäpöytää koristaa:) Kaunista kesää!

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!