sunnuntai 1. elokuuta 2021

Lomatekemisiä

 Kesäloma meni ja hyvä niin. En olisi jaksanut yhtään enempää lomailla. Ompelurintamalla eikovin paljoa tapahtunut, paitsi vaateompelussa. Kolme mekkoa,  paitapusero ja hattuja/lippiksiä.



Meillä oli pienellä porukalla ompelupäivä ja siellä ompelin mekkoa, mutta kotiin tultua tuli tarve ommella pieni pussukka. Tähän innosti tilkkuystävien resurssilaatikoista löytyneet palat.


Toiselta puolelta pussukka näyttää tältä. Tikkaus on puoliympyrä, jonka tikkasin niin, että ensin ompelin pussukan etusaumat yhteen ja näin sain yhden kappaleen, jota tikata. Leveyttä löytyy pohjasta 18 sentin verran ja korkeutta 12 cm, pohjan leveys on 5 cm.


Pieni tasku pienille tavaroille.


Hellemekko siskon Intiasta tuomasta kankaasta. Näitä indigo-värjättyjä kankaita sain jo muutamia vuosia sitten, mutta vain yhden hihattoman paidan olin tätä ennen tehnyt. Huomaa mökkiläisen helle-look: villasukat ja crocsit!


Niin ikään intialaisesta puuvillasta paitapusero. Tämä on kyllä ollut napinläpiä vailla valmiina. Ompelukoneen ohjekirja oli hukassa enkä ollut tällä Pfaffin koneella aiemmin napinläpiä tehnyt ja tarvitsin ohjeet kummallista napinläpihärveliä varten. Sitten yhtenä yönä, en tiedä nukuinko vai olinko valveilla, tajuntaan kuitenkin tuli koordinaatit, mistä ohjekirjan löytäisin. Aamulla sitten kävelin ensimmäisenä työhuoneeseen ja siellähän se oli, työpöydän alla olevan tulostimen päällä. Taas yksi kotoinen "geokätkö" selvitetty. 


Pidän tästä kaulusmallista ja taidan tehdä toisenkin puseron samalla kaavalla, joka on Ottobre vuodelta 2016.


Tämä paitamekko on Suuri käsityölehden 4/2021 ja kaava on Lumoan kaava, kangas Sakapakasta ostettua Nuppua. Kuvaamattomat mekot ovat Salapakan trikoota ja toinen pellavaa, jonka ostin joskus Tampereen kädentaitomessuilta.


Innostuin lomalla lankojen värjäyksestä kasveilla. Ihan olin kuin ison talon emäntä porisevien patojen äärellä! Varmaan jotkut naapurit ajattelivat, että nyt se on alkanut laittaa ruokaa ulkona, kun heti aamusta seisoin tuntikaupalla pihalla kattilan äärellä. No etikkaa kun kävin lainaamassa, parissa mökissä rouvat kysyivät heti, että mitä väriä siitä saa? Kysyin toiselta, eikö tullut mieleen, että ruokaan sitä tarvitsisin, niin ei ollut käynytkään mielessä. Värjäyshommiin minä sitä tarvitsin, että oikeassa olivat. Kauniita värejä kaikki. Kuvasta puuttuu näköjään ainakin yksi vihreä. Liemiä keittelin koivun ja haavan lehdistä, puna- ja keltasipulin kuorista, jäviruo'on röyhyistä, lupiinin kukista, avokadon kuorista ja siemenistä sekä mustapavuista. Saattoi olla muutakin, jota en nyt muistanut.


Pitkästä aikaa tein kehyskukkaro laukun. Tämä meni naapurin rouvalle. 


Vuorina Marimekkoa.


Mökillä voi vain haaveilla jäätelöstä ja lähemmäs haavetta yritin päästä tekemällä tällaisia lankatötteröitä.

Aurinkoista elokuuta!


21 kommenttia:

  1. Aika paljon kaikkea kivaa siellä on syntynyt!
    Mekot on kivoja ja paitapusero tosi kaunis, siinä on hieno kangas ja kaulus mukavan näköinen kuten itsekin sanoit. Kun osaisi tehdä mekkoja niin ompelisin niitä monta. Kesällä ovat niin mukavia käyttää:)
    Langat ovat tosi herkullisen värisiä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta tuntuu, että sinulta sujuisi mekkojen teko tuosta vain. Langoista tarvitsee vielä tehdä jotain. Sitä nyt mietin, että mitä teen.

      Poista
  2. Tosi ihania lomatekemisiä! Mekot ovat niin mukavia pitää kesähelteillä. Tuollainen lankatötterö on kyllä minun makuuni :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, oli pitkä lomakin, joten paljon ehti tehdä. Tötteröt on hyviä, langoista tai jätskeistä!

      Poista
  3. Olet ollut ahkera! Kivoja juttuja olet tehnyt :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, lomalla ei saa tehdä kuin kivoja juttuja!

      Poista
  4. Eipä sinulla kesäloma ole mennyt hukkaan, kun olet saanut aikaiseksi noin paljon käsitöitä. Luonnonväreillä saa todella kauniita värejä aikaan. Mustapapua en ole itse kokeillut. Pussukka on taattua sinun tyyliäsi eli toimiva ja kaunis. Tänä kesänä mekot ovat olleet tosi tarpeellisia. Joskus viileinä kesinä hellevaatteet ovat jääneet käyttämättä, mutta nyt omani ovat kiertäneet pyykkikoneessa moneen kertaan. Indigokankaat miellyttävät silmää ja varmaan myös ihoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kesä jää mieleen mekkokesänä! Nuo intialaiset puuvillat, joita sisko toi, ovat melko ohuita ja miellyttäviä päällä.

      Poista
  5. Mukavia lomapuuhia olet tehnyt! Kivaa elokuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Lomalla ehtii vaikka mitä. Neulomiset jäi, ihan liian kuumaa sellaiseen puuhaan.

      Poista
  6. Sinulla on ollut ahkera loma! Tai tuo on ehkä väärä adjektiivi lomalle, silloinhan on mahdollisuus tehdä asioita, joista tykkää. Mekot on kivoja, ja paitapusero näyttää todella hyvälle. Hienoja värejä olet saanut keitoksistasi, harmi, ettei yrityksesi esiintyä ehtoisena emäntänä ja ahkerana kokkina mennyt läpi. Työniloa - minä aloitan sen ilon huomenna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen huono ihminen makailemaan, joten aina tulee tehtyä jotain. Lukemisen on melko lailla korvannut kuunteleminen ja samalla pystyy tekemään monia asioita. Juu, ei onnistunut emäntä-herätyksen saaneena esiintyminen. Parempi niin, muuten vielä kyselisivät keittiöapulaiseksi jos ei ihan suoraan pääkokiksi tai pitopalvelua tarjoamaan.

      Poista
  7. Upeasti on lankavärjäyksesi onnistuneet, mahtavia sävyjä... Tykkään myös kovasti tuosta värikkäästä tilkkupussukasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos, pidän itsekin kovasti noista lankojen sävyistä!

      Poista
  8. Hienosti tuli tyydytettyä tilkkuilun tarve! Kyllä porisi kattilat hyvin kun sait noin kauniit langat. Joko olet suunnitellut käyttöä? Uudet vaatteet näyttävät niin passeleilta! Vähän helteeseen, vähän kaupungille ja vähän töihinkin. Työniloa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähäksi aikaa ainakin tuli tilkkuilutarve tyydytettyä. En oikein tiedä, mitä langoista tekisin, ehkä säilön niitä jonkun aikaa.

      Poista
  9. Kyllä olet saanut paljon loman aikana tehtyä! Kauniita mekkoja ja ihanaia värjäyksiä. Tilkkupussukka on söpö ja niin kesäinen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mekkoja on tullut käytettyä paljon. Minusta tuli kesämekkoihminen!

      Poista
  10. Tuottelias olet ollut. Kauniita vaatteita kaikki ja sinisen sävyt selkeästi kesän teemaväri. Se on jännä, että luonnonvärjätyt langat sopii kaikki yhteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, se on kyllä jännä, miten ne kaikki langat sopivat niin hyvin yhteen.

      Poista
  11. Hellemekoille on ollut tosi tarve tänä kesänä, välillä sekin oli liikaa. Kauniita värejä olet keitelly, hurjan paljon kaikenlaista materiaalia on pitänyt niihin kerätä. Bioroskiksista sais varmaan hyviä kuoria ynnä muita väriaineita;) Jäi sitten siellä saaressa käyminenkin, helteellä en paljoa liikuskesllut.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!