tiistai 13. lokakuuta 2015

neulojan virkakassi

Monessa kirjastossa on Novellikoukku eli tapahtuma, jossa kirjaston hankkima henkilö lukee novelleja ja vieraille tarjotaan kahvia ja teetä sekä sukkapuikkoja ja lankakeriä. Mutta ei tietääksi koukkuja. Siinä novelleja kuunnellessa ja teetä hörppiessä voi neuloa hyväntekeväisyyteen. Minun lähikirjastossa neulotaan vauvojen sukkia ja  lapasia tai torkkupeiton palasia. Myös omia käsitöitä voi tehdä. Tai vain kuunnella.


Eihän niitä omia neulomuksia sinne sovi missään muovikassissa kantaa, vaan matkalle tarvitaan oikea, neulomustarpeita varten väsätty kassi. Neulojan virkakassi.


Kassi suljetaan noista nyörin päissä olevista pallukoista vetämällä. Eli kiinnitin vuoriin noin 10 cm yläreunasta tuon pussin suun. Ihan itse mietin ja fundeerasin kuinka se laitetaan ja mille korkeudelle ja välillä jopa että miksi? No tietenkin siksi, ettei kukaan pahamielinen ilkiö ruuhkabussissa kiso puikkoja neuleesta tai jos on kamala lumisade, niin ei sada kassin sisälle. Märkä villalankahan haisee ihan märälle villalangalle ja on ikävää neulottavaa.


Käyn keskiviikkoisin työväenopiston tilkkukurssilla Oulunkylässä ja kerran meillä oli aiheena sulka solmiokankaista. Pidän paljon enemmän puista kuin sulista (paitsi sulista vesistä) ja minulle tämä malli oli selvä puu, nimeltään salkohaapa. Solmioita ei ollut, mutta tavalliset puuvillat sopivat hyvin. Ihan alunperin tästä piti tulla syksyinen ovikoriste, mutta se nyt muuttui kassikoristeeksi. Siinä välissä se oli melkein kansionpäälliskoriste. Siitä olisi niin moneksi. 
Huomaat varmaan, että puu on kahdella erilevyisellä siksakilla kiinnitetty. Ihan oli opettajan hyvä idea. Kassi on 32 cm korkea ja 25 cm leveä eli pitkä ja laiha ku Nissilän kissa. Pohja on 6 cm syvä. Kassiin mahtuu pidemmätkin puikot ja monta kerää lankaa. Kassissa on sisällä yksi hyvänkokoinen tasku, vaikkei sitä teille näyttetäkään. Sinne mahtuu ainakin karkkipussi. Ja jos on karkkilakossa, voi ottaa pari pikkupakettia rusinoita. 


Toisen puolen puusta tuli pyöreään muotoon leikattu katulehmus syyspuvussa. Puu oli piiloutunut vuorikankaan alle, kun vuorikappaleita leikkelin. No hieman siinä leikkuri sipaisi yhdestä kulmasta palasen ja pääsinkin puutarhurin muotoiluhommiin. En ole koskaan aiemmin leikannut puita tuollaiseen mallin.Enkä puita mihinkään malliin. Pidän enemmän kulmikkaasta puusta, siinä on enemmän särmää. Voisihan tuo jonkun mielestä olla lehti, mutta olkoon nyt vaan puu. Ne on vahvempia, lehdet mätänee ja hajoaa joka vuosi.


Tuo pohjakangas on paksua, ehkä huonekalukangasta. En tiedä mistä se on tullut, mutta tiedän, minne se menee. Siis koko kassi. 
Nyt kun on ruska-aika, voisi käydä niin, että kompastelisi mustalla jäällä ja kaatuisi ja kassi lennähtäisi kirjavaan ruskapusikkoon. Sitten ihminen nousisi ylös, eikä huomaisi mihin hänen tärkeä virkakassi olisi joutunut. Olisi tullut jo hieman hämärääkin. Juuri tällaista hetkeä varten on tuo kirjava puu. Se on niin värikäs, että näkyy hyvin hämärissäkin olosuhteissa. 
Ja puista voi ottaa  myös värimalleja sukkiin. Tämä kuva on lavastettu. Kassin kantaja ei kaatuillut ja jos olisi niin käynyt, paikka olisi ollut mitä sopivin eli sairaalan piha. Siellä kannattaakin hieman tupsahdella nokalleen, koska apu on lähellä. Puhun kokemuksesta.

Lämmin kiitos teille hyvät ystävät kommenteista ja niistä kirjoittamatta jääneistä mietteistä myös. Oikein hyvää syksyistä viikkoa! Ja reipasta syyslomaa niille joilla se nyt on!
31 kommenttia:

 1. Vai että virka-kassi :o) on kauniin syksyinen ja pirtsakka. Hienosti hoidit tuon alle jäänyt puun kuntoon, onko jopa Bonzai-tyyppinen leikkaus?

  VastaaPoista
 2. Tuollaisia novelli-iltoja ei meidän kirjastossa olekaan. Kuulostaa niin kivalta! Komea on kassi ja pidän se väreistä erityisesti. Koitetaa pysyä pystyssä , vaikka mustaa jäätä alkaa paikoin olla jo kävelyteilläkin.

  VastaaPoista
 3. Jaetaanhan niitä ministerinsalkkujakin niin tämä sopii kyllä Neulojan titteliä hallitsevalle vallan mainiosti.

  VastaaPoista
 4. Onpa hieno ja yksilöllinen virkakassi. Sulka, anteeksi, puu kiinnostaisi itsekin kokeilla.

  VastaaPoista
 5. No eipä tullut kassistasi puisevaa, vaikka puita siihen laitoit. Näin syksyllä liukkailla lehtikeleillä ja pimeällä lisääpä kuormaan vielä heijastin. Sitten vaan novellien tahdissa neulomaan.

  VastaaPoista
 6. Kyllä noin kauniilla ja värikkäällä kassilla kelpaa mennä "kirjastokokouksiin". Kuulostaa mukavalta toiminnalta! Samoin myös kaikenlaiset käsityökahvilat ym.
  Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 7. Ihan uutta miullekkin tuollaiset kirjaston käsityöhetket novellien äärellä.
  Tuo kassisi on ihan mielettömän upea,

  VastaaPoista
 8. Yhden kommentin jo laitoin mutta mihin lie sen lähetin:) Hyvin olet taas analysoinut kassin valmistumisen ja tarkoituksen:)
  Jos meille tulee kirjastoon tuollainen lukujuttu niin sinne menen kiireesti vaikka ei kivaa kassia olekaan.

  VastaaPoista
 9. Ihana! Pitäisi ehtiä tuota sulkamallia testata...

  VastaaPoista
 10. Ihana! Pitäisi ehtiä tuota sulkamallia testata...

  VastaaPoista
 11. Kaunis ja niin tarpeellinen kässykassi. Kuulostaa mukavalta, että joku lukee ja voi vain kuunnella :))

  VastaaPoista
 12. Tuo olisikin mukavaa, että joku lukee ja itse voi vain kuunnella:) Hieno neulojan virkakassi, suorastaan kertakaikkisen upea! Tuon kanssa kyllä voi mennä kirjastoon ja vaikka minne työtarpeet mukana:)

  VastaaPoista
 13. Hieno kassi! Olisipa meidänkin kirjastossa tuollaista.

  VastaaPoista
 14. Hieno kassi.
  Minulle tulee mieleen kansakouluajat: toiset kaunokirjoittivat ja lukuvuoro siirtyi oppilalta toiselle. Muistaakseni luettiin paikallishistoriaa vai oliko tuhannen ja yhden yön satuja.

  VastaaPoista
 15. Voi miten hieno idea, kutojan virkakassi! Tuollainen on ihan pakko tehdä jo siitäkin syystä että virassa on oltu aikanaan yli 40v. Kirjastoilta loistojuttu myös, ja varmaan moni saadaan innostumaan niin kirjallisuudesta kuin kutomisestakin.

  VastaaPoista
 16. Susta tuli virkanainen sitten kertaompelulla :) Hieno on virkakassisi ja tarina taas niin hymyilyttävä. Mua harmittaa kun Novellikoukut tuntuvat osuvan juuri Tilkkuterapian kanssa päällekkäin ja ovat jääneet siksi kokematta.

  VastaaPoista
 17. Ihana tarina! Ja kassikin niin pirteä. Aivan väkisin tulee hyvälle tuulelle vaikka kuinka vastustelis :) Onkohan meillä tarinatuokioita kirjastossa... Olen vain tyytynyt äänikirjoihin mutta eihän se ole sama kun yksin vain kuuntelee.

  VastaaPoista
 18. Ihana kassi. Nuo luku ja kässyillat olisivat kivoja. Äänikirjoja minäkin yksin kuuntelen ;D kutimen kanssa...

  VastaaPoista
 19. Voi helskuta ku meni novelli-ilta ohi vaik mull on esite ihan nenän edessä mutta en sitt katsonu sitä sopivasti eilen tai tänään aikaisemmin. Ens kuussa sitten.
  Kivat puut, muotopuutarhan voit sitt seuraavaks tehdä ku oot jo puun kanssan harjoitellut.

  VastaaPoista
 20. Hirveän hieno virkakassi! Niin ajankohtaan sopiva värityskin!

  VastaaPoista
 21. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 22. Mahtavaa! Kiva lukea tällaista blogia. Huumori kukkii tekstissä ja töissä :)))

  VastaaPoista
 23. Olet aivan oikeassa, muovipussi ei ole tehty käsitöitä varten. Niille tarvitaan juuri tällaisia kauniita virkakasseja. Ihana idea neuloa kirjastossa samalla novelleja kuunnellen.

  VastaaPoista
 24. On hauska virka, kun on noin iloinen kassi!

  VastaaPoista
 25. Iloisen värinen neulekassi. Ehdoton on tuo suunnittelemasi nyörikiinnitys. Täytyypä joskus kokeilla!

  VastaaPoista
 26. Ihan mielettömän hieno idea tuo novellikoukku! Osallistuisin heti, jos osaisin tehdä käsitöitä :)

  VastaaPoista
 27. Ei siellä tarvitse tehdä käsitöitä, voi hörppäillä teetä ja vain kuunnella.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!