Näyttelyt

Kävin Tilkkuyhdistyksen valtakunnallisessa näyttelyssä Tampereen taidekeskus Haiharassa.
Tässä esittelen osan minulle mieluisimpia töitä. Kaikkia töitä en voi esitellä, koska joidenkin kuvaaminen oli sillä hetkellä mahdotonta tai kuvat eivät olleet tarpeeksi hyviä julkaistavaksi. No, ei tässäkään mitään valokuvauksen huippuhetkiä ole luvassa, mutta ihan katsottavia.
Jos huomaat virheitä tiedoissa, ilmoita imeessä, niin korjaan.


Näyttelyssä oli esillä myös laukkuja ja kasseja. Tämä oli suosikkini! Minuun vetosi huumori ja upea työn jälki. Kassi on espoolaisen Pirjo Ihalaisen "Tilkkuilijan helppohoitoinen kukkapenkki". Menestyisi minullakin.


Tässä kassissa viehätti keväinen väritys batiikeissa. Tekijä Alli Rinne Lahdesta ja työn nimi "Kevät".Tämän työn iloiset värit, tarkka tekninen toteutus ja erittäin hienot tikkaukset olivat ne, jotka ihastuttivat. "New York Beauty" on helsinkiläisen Milja Samilan käsialaa. Huikea työ.


Helsinkiläisen tilkkukilta Syyringin jäsenet olivat hyvin edustettuina näyttelyssä. Tästä peitosta huokuu vanhanaikaisuus. En yhtään hämmästynyt Tiina Saariston tekemän peiton nimeä "Mummola". Muistan oman mummoni vintillä lämpiminä kesäyönä ihastelleeni ja ihmetelleeni samantyylisistä väreistä koottua peittoa. Mummon peitto oli tehty kolmioista, mutta tunnelma sama, tuttu ja turvallinen. 


Syyrinkiläisillä jatketaan. Lea Päivisen "Marin mekot" työssä on käytetty vain Marimekon kankaita. Työstä minulle tulee mieleen joku tavanomaista riehakkaampi lapinpuku!
Ihanaa väri-iloittelua!Ylläsjärveläisen Marianne Ruotsalaisen "Lapin kaamos" puhutteli tummilla sävyillään. Harmoninen ja kaunis työ.Jaana Kuusiston "Yltä ja alta"-työ on hauska malli, jota olen itsekin kokeillut. Valospotti osuu keskelle työtä ja saa reunaosuuden näyttämään tummemmalta.


Sininen on ikuinen lempivärini, muita värejä tulee ja menee, mutta tämä pysyy. Kun sinisen yhdistää valkoiseen, ollaan jo syvällä minun sydämessä. Työ on syyrinkiläisen Vappu Alkusen "Karhun kämmen". Niin raikkaat tassut, ettei uskoisi metsäneläimen käpäliksi.Ulla Vehkaperän (Hki) työ "Minun mysteerini" pääsi mukaan, koska siinä on niin paljon kaikkea kivaa eli paljon katsottavaa. Komea talo ja koreat puut ovat mieluisimmat blokit. Pidän myös värityksestä ja kauniista työn jäljestä.Töiden kokoja ei ollut mainittu, joten ei niistä tietoja täältäkään löydy. Tämä oli joka tapauksessa pieni työ, ehkä noin 35 x 35 cm. Tumma sininen ja okra on ihana väripari. Myös työhön kiinnitetyt helmet ja nauhat toivat kemiläisen Kaija Pörhölän "Helmilintu" -työhön lisää mielenkiintoa.


Ehkä erikoisin työ oli lampunvarjostin, joka oli tehty vanhoista immunologian opetusdioista.
Ymmärtääkseni Sinikka Repo-Koskinen Tuntu-killasta oli saanut ajatuksen työhönsä Teemestarin kirjasta. Yritin kuvata yksittäisiä dioja, mutta kuvista tuli liian surkeita esitettäviksi. Harmi, ettei lamppuun saanut valoa. Työ olisi antanut katsojalle varmasti enemmän. Saman kirjan teemoilta oli muitakin upeita töitä, mutta minulle liian vaikeita kuvattavia. Pahus, olisivat olleet ehdottomasti esittelemisen arvoisia.
Lempääläisen Raija Vastamaan työ "Lehdet II". Raijan iso peitto on kaksipuolinen. Tausta näyttää yhtä hyvältä kuin päällinenkin.Pietarsaarelaisen Birgitta Backmanin työ "Sommarfönster".
Ihastusta herätti värimaailma ja epäsymmetriset blokit eli ikkunat.Clara Lätti on Italian lahja Syyringille. "Souvenir de Provence" on tehty provenselaiskankaista. Työssä on monenlaisia blokkeja ja vaikka kankaat ovat kirjavia, ei työ ole lainkaan levoton.  Ihanaa Välimeren hehkua!Perinteisten ja modernien tilkkutöiden lisäksi ihailen suunnattomasti taitavien tilkkumaalareiden töitä. Tauluksi hienoine kehyksineen tehty "Syyskuu" on urjalalaisen Arja Salmisen.


Yksityiskohta edellisestä työstä. Hienoilla, oikeisiin paikkoihin asetetuilla tikkauksilla ja oivallisilla kangasvalinnoilla taitava tekijä on saanut niin aidon maiseman näköistä. 


Helsinkiläisen Mirja Kaikon "Lehdykkäleikki"herätti kiinnostuksen väreillään. Kädenjälki on taidokasta! Ihanat köynnökset kiertävät työtä ja somat pikkuiset kukat kulmissa.


En ole pienen piperryksen, pitsien tai ylenpalttisen söpöily ihailija, mutta pitsit ja piperrykset oikeissa paikoissa menevät suoraan sydämeen! Tämä kotkalaisen Tuula Leanderin "Elämäni talot" seinätaulu on niin sympaattinen! Iloinen, värikäs ja kauniisti tehty.
 Tamperelainen Lenni Lanu ihastutti työllään "Vilkas liikenne". Harmikseni kuva kokonaisesta työstä meni pieleen siihen heilahtaneen toisen ihastelijan käden vuoksi, mutta pari pientä yksityiskohtaa onnistui sentään.


Toinen otos samaisesta työstä. Poliisit ovat paikalla ja käsiraudat esillä.
Tällaisia nuoria ennakkoluulottomia tilkkuilijoita saisi olla enemmän!


Helsinkiläisen Silja Laamasen työt on aina viehättäneet minua.  


"Satumetsän" puut tulevat hieman ulos pohjasta."Intiaanineidot Wehmailla Wuorilla" on siilinjärveläisen Anja Niinikosken työn nimi. Siinä ne neidot istuvat ja katselevat huikeita maisemia."Kesäpeitto" on Marjatta Naaskon taitavista käsistä lähtöisin. Mukana on ainakin Marimekkoa, saattaa olla vaikka kokonaankin. Marjatta on Ylitorniosta.Vaikka miten rustailin sävyjä ja kontrastia, en saanut syyrinkiläisen Tiina Pessa-Morikawan työstä selkeämpää. Työn nimi on "Isoäidin rintaneula putoosi kukkapenkkiin" ja kyseinen neula näkyy työssä keskellä. Minua viehättää työn kaunis ja rauhallinen väritys sekä upeat tikkaukset.

 

Kuvassa koru ja vapaalla konekirjonnalla toteutettua tikkausta.Tämä lähes mustavalkoinen työ ihastutti rauhallisuudellaan. Siinä ne talot on ja pysyvät paikallaan-fiilis. Työssä on kaksi asiaa, jotka vetoavat minuun aina; talot ja puut. Kauniin seinätekstiilin tekijä on Anneli Virta Vaasasta ja työn nimi "Hiljainen hetki".


Yksi top 10-listan töistä! Forssalainen Maija Uusitalo on tämän "Potretti"-työn tekijä.


Kaunis harmoninen värimaailma ja mielettömät tikkaukset!
Siinä muutama ensimmäiseksi mieleen tullut ajatus työn nähtyäni.


Samalle listalle pääsee ehdottomasti myös tämä!
Pietarsaarelainen Annika Lund on taiteillut seinätekstiilin. Työn nimi on just se, mitä kuvasta näkee eli "Hänellä oli kukkia hiuksissaan" / "Hon har blommor i håret". "Min fågel i trägården" tekijä Lise-Maj Nuikka, Jackarby.
Sampler ja kauniit pastelliset värit. Ensimmäisenä kiinnitin huomioni reunuksen ihanaan siniseen ja vasta sen jälkeen kaikkeen muuhun. Kaunis ja rauhallinen."Sävystä sävyyn" on tämä pusulalaisen Maritta Hindströmin työ.


Vaikea kuvattava, tämäkin. Verhossa on aivan ihanat värit!Kartanon aurinkoisella verannalla olleita töitä oli hankala kuvata, koska aurinko "poltti puhki" osan työstä. Mutta eihän tämä työ sentään ihan pilalle mene, vaikka kuva on heikko. Espoolaisen Eija-Leena Arposen työssä "Kapiokirstujen aarteita" on taitavasti käytetty vanhojen lakanoiden pitsejä ja nimikointeja. Aivan ihana! Tuija Oravainen, Järvenpää ja "Vastaranta".
Kaikkein eniten minua sävähdyttänyt työ! Keltaisesta (jota ennen inhosin) väristä saa energiaa katsella kaikkia pieniä hienoja yksityiskohtia mitä tämä seinätekstiili pitää sisällään. Huikaiseva työ, eikä ihme, että on reissannut näyttelyissä ainakin Hollannissa, Saksassa ja UK:ssa.


Värjättyjä, erilaisia kankaita ja tehokkaita tikkauksia.Ei sinulle välttämättä kiinnostavia kuvia, mutta itselleni kylläkin.Ensin osui silmiini sininen ja sen jälkeen avautui koko hauska työ! Joensuulainen Kaija Puustinen on käynyt isoäidin nappilaatikolla! "Isoäidin nappilaatikko" on myös työn nimi.Hieno esimerkki siitä, miten erilaiset lähtökohdat tilkkutyölle voi olla. Ja kuinka saada jälkipolvi innostumaan ja ainakin arvostamaan tilkkutaidetta. Kaarina Elo-Rauske Joensuusta on toteuttanut työn "Otson henkilökohtainen Minecraft".Liisa Teittisen työ "Rakkaudesta perinteeseen" on vaan kertakaikkisen ihana! Minulle tämä voisi olla rakkaudesta siniseen.


Leppäkorven Arja Hallamaan työ "Äidin sydän" on tunnelmaltaan juuri niin lämmin kuin vain voi äidin sydän olla. Ruutu- ja raitakankaat viestittävät kotisuutta ja ei sovi unohtaa hienoja tikkauksia! Valo tulee taas ihan keskelle työtä, mutta yritä kestää hämärät reunat."Paluu lähtöruutuun" on Marketta Pyhälammi-Eklundin (Sundom) energinen työ. Huikaisevia punaisia pieniä ruutuja peiton verran.Heti ensivilkaisulla tuli mieleen kirjahylly ja siihenhän työn nimi "Nilkkakirjat" viittaa. Seija Jänis Puumalasta on kasannut villasukkien varsista lämpimän peiton. Ihastutti! Humoristinen.Neulepalojen yhdistämiskohdat on peitetty kapealla kangaskaitaleella.Eestiläisen Elle Ikävalkon " Onnen apila" on kaunis ja herkkä. Työssä on päällekkäin ohuita kankaita ja kaiken viimeistelee kauniit tikkaukset. Elle on myös Syyringin jäsen.Tuula Mäkinen, Tampere, on tämän "Vanhat kellomestarit" työn tekijä.
Itse värjättyjä kankaita, aplikaatiota ja kauniita tikkauksia. Upea sommitelma vanhoja kellotauluja. 


Aurinko paistoi tähän seinästä irti olleeseen työhön. Isoin kellotaulu on läpikuultavaa kangasta. Sen varjo heijastui takaseinään hauskasti."Kaikki rakkaus asuu sydämissä", tekijä Pirkko Kallio Keravalta. 
Kauniisti käsin kirjailtuja tilkkuja. Kuviot ovat minusta vanhanaikaisia, vaikkapa koristetyynyissä käytettyjä. Kauniita. Kankaiden saumat on peitetty tyyliin sopivilla nauhoilla.
Jotenkin niin vanhanaikainen, että lämmittää sydäntä.Yskityiskohta edellisestä työstä.


Koskaan ei voi olla liikaa hauskuutta! 
Hämeenlinnalaisen Mailiisa Brusilan hauska työ "Liffey Road, Tasmania" saa väkisin hyvälle tuulelle. Eikä pelkästään hauska, vaan myös taidokas!


Vihdin Tilkkukillan työ "Omin siivin arjesta juhlaan" koristaa ikkunaa ja pöydän koristeena on syyrinkiläisen Soile Kivisen työ "Sua lähde kaunis katselen". Killan yhteisessä työssä liihottelee monenlaisia aplikoituja perhosia ja rivien välejä koristaa pitsi. Soilen työ on tehty batiikeista.


 

Kangasta ja huopaa yhdistellen on oululaisen Maire Järvelinin "Vielä on kesää jäljellä" -työ tehty. Työn huikeat värit herättivät hieman jo puutuneet silmät. Jotenkin miellän kukat unikoiksi, ehkä värien vuoksi.
Erja Salosen "Kesävehonen" on taidokas työ!
Onneksi palasin tälle verannalle uudelleen, kun aurinko oli pilvessä ja sain työstä kunnon kuvan. Erja on Åminneforssista. Vaaleat kukat ovat taidokkaasti käsin aplikoituja.

Aika paljon kuvia, mutta paljon kauniita töitä jäi puuttumaan. 
Jonkin mitallin voisin antaa ihmiselle, joka jaksoi ihan tänne loppuun asti : ) 

15 kommenttia:

 1. Kiitos kuvista. Automme päätti olla viemästä meitä näyttelyyn. Ihanaa, kun voin näin niitä ihailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vai sellainen auto teillä on! Meillä on paljon tottelevaisempi.

   Poista
 2. Kiitos kuvista. Automme päätti olla viemästä meitä näyttelyyn. Ihanaa, kun voin näin niitä ihailla.

  VastaaPoista
 3. Kiitos mitalista! Hyvi jaksoin ja olisin katsonut useammankin. Kiitos, että kirjoitit omia mielipiteitäsikin näkyviin! Jaan tämän myös Finn Quiltin facebook-sivulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä, hyvästä urheilusuorituksesta on tapana jakaa mitskuja. No onhan se hieman rohkea teko sanoa omat mielipiteet, mutta en ole kovin arka. Ei pelota yhtään ; )Jaa pois vaan.

   Poista
 4. Todella hienoja kuvia näyttelystä ja mielenkiintoisia kommentteja. Kiitos.

  VastaaPoista
 5. Kiitos, sinä tuntematon ystävä!

  VastaaPoista
 6. Kiitos kuvista,melkein käyty näyttelyssä kun katselin kuvasi.Työt ovat todella upeita,samoin kuvaus sekä tekstitys.

  VastaaPoista
 7. Todella upeita töitä. Kiitos siitä, että jaoit katselemisen ilon myös meidän kanssa, jotka emme nähneet päässeet paikalle.

  VastaaPoista
 8. Kiitos vielä kuvakavalkaadista, siellä oli kyllä niin hienoja töitä valtava määrä!

  VastaaPoista
 9. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 10. Kiitos kivasta näyttelyjutusta. Mukavasti kommentoitu. Paljon hienoja töitä. Hyvin erilaisia.

  VastaaPoista
 11. Olipas mukava katsoa kaikki kuvassi läpi, eikä tehnyt tiukkaakaan!

  VastaaPoista
 12. Kiva kun näkee blogeissa näitä kuvia, kun paikan päällä jäi käymättä :(.
  On kyllä todella hienoja töitä, kyllä meillä Suomessakin osataan!!!

  VastaaPoista
 13. Oi, kiitos kaunis näistä kuvista ja selostuksista! Melkein kun olisi itse näyttelyssä kierrellyt :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!