sunnuntai 27. lokakuuta 2013

lintubongausta

Eilen oli Bird Life Suomella joutsenien muuttoa tarkkaileva bongauspäivä. Minäkin osallisuin tahollani ja odottelin tuolla ojan reunalla, josko sinne tulisi joutsenia levähtämään. Eipä näkynyt ketään. Olin jo ihan kyllästynyt koko hommaan ja aikeissa lähteä kotiin, kun silmiini osui yhdessä pusikossa isuva erikoinen lintu. Sain napattua siitä kuvan. 


En tunnistanut lintua ja ajattelin lähettää kuvan samantien ystävälleni Kvilttaajalle tutkittavaksi, koska hänellä on huomattavasti paremmat tiedot linnuista. Sitten muistin, että olin nähnyt japanilaisessa Patchwork tsushin-lehdessä vastaavan näköisen lintusen. Myöhemmin kotona tarkastin asian ja kyseessä oli kuin olikin japanilainen Punapampulapyrstö. Harvinainen näillä kulmilla, saattaa olla jopa ensimmäinen Suomeen eksynyt.  Puskasta lintu hypähti maahan ja köpötteli rohkeasti nurmikolla.


Lintu kesyyntyi hetkessä ja hyppäsi olkapäälleni istumaan. Lähdin kävelemään kotiin lintu mukana. Perillä kysyin, olisiko hänellä nälkä. Hänellä oli kova nälkä ja todistaaksen sen hän näytti minulle tyhjän vatsansa.


Ihan oli tyhjää täynnä. Tarjosin lautasellisen Miso-keittoa ja se näytti maistuvan hyvin. Olen ehkä erinomainen kokki. Lintujen mielestä ainakin. 


Lintu on saanut nimensä näistä kahdesta pyrstössä olevasta pampulasta. Vanhemmilla yksilöillä pampuloita on 2 - 4 kpl. Tämä on viellä nuori, kahella pampulalla varustettu yksilö.

Kannattaa tarkkailla luontoa, sieltä voi löytyä ihan mitä ihmellistä tahansa!17 kommenttia:

 1. Ihanaa, että jaksat piristää sumuista sunnuntaita punaisella pampulalinnulla.

  VastaaPoista
 2. Hauskaa! Ihanan linnun olet bongannut. Nuo värikkäät ovatkin harvinaisia Suomessa. Näin syksyllä tietysti on noita muuttavia yksilöitä liikkeellä, kuka minnekin menossa :)

  VastaaPoista
 3. Oletpas löytänyt hyvän ojan reunan lintujen bongaukselle. Kerrassaan sievä sirkuttaja tämä Punapanpulapyrstö. Onkohan pian odotettavissa sen lajitovereita samoille seuduille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovasti tuo pampulapyrstö on sirkuttanut ja luulen, että se on kutsunut tänne lisää porukkaa. Saattaa mennä pidempi tovi, ennen kuin ne muut ehtivät näin kauas. Japanista on pitkä matka.

   Poista
 4. Kiva kirjoitus ja ihana lintu. Taitaa olla harvinaista lajia kun sielläpäin vaan näkyy, täällä ei ole tuollaisia liikkeellä:)

  VastaaPoista
 5. Voi sentäs, minä näin vain yhden laulujoutsenen, ihan kateeksi käy tuurisi bongauksessa, kauniin värikäs on Punapampulapyrstösi!

  VastaaPoista
 6. Nyt ymmärrän miksi monet ovat kiinnostuneita lintubongauksesta. Kivan värikäs löytö ollakseen ojan reunalta bongattu. Odotan mielenkiinnolla mitä löytäisit lintutornista tai peräti suolta.

  VastaaPoista
 7. Olipa todella harvinainen ja kaunis tirppa!

  VastaaPoista
 8. Söpö lintu ja kiva pyrstö. Luonnossa tosiaan kannattaa olla tarkkana, mitä vaan voi nähdä ja kokea.
  Kivoja tarinoitakin sieltä saa ammennettua, kuten juuri luin.

  VastaaPoista
 9. Kylläpä onkin harvinainen lintu. Onneksi se sattui juuri sinun kameranlinssiin :)

  VastaaPoista
 10. Täällä vaan varikset, naakat ja mustarastaat ääntelee eivätkä ole lähelläkään tuon värisiä. Makee tirppa.

  VastaaPoista
 11. Voi, minkä lintusen olet bongannut ;)

  VastaaPoista
 12. Voi että sun kanssasi, taas vallan mainio tarina. Mahtava tipulintu. LISÄÄ TÄTÄ!!!!!!!!!!!

  VastaaPoista
 13. Tuollaisia meillekin päin! Tuokoon sukunsakin meille syömään, tarjolla olisi hyvää sapuskaa.

  VastaaPoista
 14. Voi, kumpa tuollaiset linnut levittäisivät reviriään tänne pohjoiseenkin. Tietenkin, kun maha on noin tyhja ja on vastamäki, onhan se aika rankkaalentää tänne. Toivossa on kuitenkin hyvä elää.

  VastaaPoista
 15. En ole erikoisemmin lintujen ystävä, mutta tuollaista ei voisi vastustaa :). Hauska stoori!

  VastaaPoista
 16. Onpa ne kauniit lintuset. Mukava lukea tarinaasi!!

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!