sunnuntai 20. marraskuuta 2016

palkinto, molaus ja himmelöintiä

Kupolikilpailun palkinto on jo voittajalla, joten tässä kuva palkinnosta muillekin nähtäväksi.


Ei varmaan olisi ollut vaikea arvata, mikä palkinto on!
Pussukka tietenkin. Laitoin hieman kupolikangasta, että saaja muistaa miksi on pussukan saanut.


Aikalailla samoja kankaita molemmin puolin.


Vuori pilkkukangasta, välissä laukkuhuopaa ja toisella sivulla tasku.


Toimelan tilkkukurssia varten tein muutaman työn, joiden avulla tutustuttiin Mola-tekniikkaan. Tämä Kalamies-työ edusti hieman väärää suuntausta, mutta eräänlaista alikeompelua kuitenkin. 


Oikeat molat kun tehdään käsinompeluna ja tämä onkin surautettu koneella vapaaompeluna. Piirsin ensin paperille kuvan ja sen jälkeen valkoinen lakanakangas toimi varsinaisen työn pohjana. Koneompelun jälkeen leikkasin näkyviin valkoisen kankaan alla piileskelleet värilliset palat. Koska olin jo etukäteen päättänyt, ettei tässä tule näkymään kuin nuo kolme väriläiskää, laitoin päälimmäisen kankaan alle värikkäät kankaat vain valittuihin kohtiin eli pipo, kala ja kissa.



Tässä on sitten harjoitus, joka on lähempänä oikeaa mola-tekniikkaa. Kala-teemalla jatkoin. Tummansinisen kankaan alla on neljä muuta kangaskerrosta, joita sitten kaivoin esiin. Paremman näköisen näilläkin taidoilla olisi saanut valitsemalla yksiväriset kankaat.




Oli vaan niin tyhmä teko valita tummaa kangasta pimeän päivän käsityöksi! Ensin piirsin liidulla kankaaseen kalan ääriviivat, silmän, suun ja muut kuviot. Leikkasin teräväkärkisillä saksilla piirroksien mukaan ja kaiversin haluamani kankaan esiin kerroksien alta. Jossain kohdin leikkasin päällikankaasta  ja myös joistain alemmista kankaista palat pois, että sain käännettyä paremmin päällikankaan reunat nurjalle. Kiinnitin ne pienin pistoin.  Käytin aplikaationeulaa ja- lankaa. Vaikka koko ajan ajattelin, että leikkaa varovasti, niin siitä huolimatta leikkasin myös alimpaan kankaaseen pienen reiän. 


Eilen kävimme naisporukalla Ateneumissa katsomassa Amedeo Modiglianin näyttelyn. Pidin kaikista töistä ja erityisesti Nainen sinisessä mekossa, istuu. Se ei ole tuo tyynyn kuva, josta pidän myös. Samalla porukalla, äiti, sisko, tytär ja minä kävimme myös katsomassa feffan Tyttö nimeltä Varpu. Täynnä loistavia näyttelijöitä ja hieno kuvaus nykypäivän varhaisteinin elämästä monine tasoineen.


Himmeleitäkin olen ehtinyt tehdä lisää. Kävin ostamassa valkoisia pillejä mustien lisäksi ja niistä on tehty tämä Pirkko Kuuselan Himmelikirjasta oleva malli, Miisa-pallo. Kirjassa on paljon hienoja himmeleitä, mutta täytyy pysytellä niissä malleissa, joihin ei tarvita 12 cm pidempiä keppejä.


Samasta kirjasta on tähtipallo Maisa. Sen pohjana on tuo Miisa-pallo.


En ole aikaisemmin tajunnutkaan, miten meditatiivista on tuijotella hitaasti pyörivää himmeliä! Pyöriessään sen muoto muuttuu koko ajan.


Sitten muita uutisia;
Sulo on flunssassa,


Aamulla varhain meidän parkkiksella paloi neljä autoa.


Taidan olla hieman kipeä, vaikka en siihen oikein koskaan suostu. On kylmä ja päätä särkee. Otin lääkettä ja nyt kuumaa inkivääriteetä. Kun viimeinen piste on paikallaan, menen sänkyyn, pistän pään karhutyynylle ja alan lukea Kimmo Ohtosen Tieto Finlandiassa ehdokkaana olevaa Karhu - voimaeläin kirjaa. Niin, ja onhan tuo kirja ehdolla myös vuoden Luontokirjaksi!

Mukavaa sunnuntaita ja tulevaa viikkoa!







26 kommenttia:

  1. Miten kiva kupolipussukka. Juuri siihen sopiva kangas. Minulle tuo mola-tekniikka on ihan tuntematon, täytyy tutustua siihen. Pitäisi taas monen vuoden tauon jälkeen kaivaa olkipussi esiin ja ryhtyä himmelin tekoon. Oletkos katsonut Ohtosen luonto-ohjelmaa? Ihan jännä juttu nähdä jääkarhuja luonnossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Helena! Nuo himmelit on kivoja tehdä, mutta oljesta en varmaan saisi aikaiseksi kuin sotkua. Erittäin hyvin tehty ja mielenkiintoinen on tämä lauantaisin tuleva Ohtosen luontodokkarien sarja.

      Poista
  2. Kiitos vielä pussukasta, se on jo päässyt käyttöön. Hieno työ tuo kalastaja! Pitäisikin kokeilla tuota tekniikkaa, vaikuttaa niin mielenkiintoiselta. Voi sulo rukkaa kun on flunssan saanut. Nyt vaan koira kainaloon ja lepäämään. Leppoisaa sunnuntaita sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anni, olen iloinen, että sinun kaltaisella pussukantekijällä löytyy käyttöä tällekin. Kokeile molaa, se saattaa innostaa sinua, kun teet aplikaatiokuttuja. Sulo on yhä nuhainen, en ole ennen joutunut koiran nenää niistämään.

      Poista
  3. Kivan aihe-pussukan lähetit voittajalle:) Siitä näkyi löytyvän paria minunkin kaapissani olevaa kangasta.
    Sohva on täälläkin ollut hyvä kaveri, yskittää, kurkku kipeä! Kauaa ei jaksaisi loikoilla mutta pakko on:(

    VastaaPoista
  4. Kaunis on kupolipussukka!
    Niin hauska on kalastajataulu, kivasti olet toteuttanut molatekniikkaa molemissa töissä, hienoja!
    Nyt sitten molemmat vain huilaatte ja pidätte toisistanne huolta:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tulevaisuudessa minun molat on kyllä koneella tehtyjä, on niin paljon nopeampia. Tosin, mihin minulla on kiire?

      Poista
  5. Oi mikä pussukka! Onnellinen on sen uusi omistaja. Huikeita töitä olet taas tehnyt <3

    VastaaPoista
  6. Maisa on ihana! Sen pelkistetty versio on mulla kynttilänjalkana :). Hui mitä autopaloja, inhaa! Toipumisia teille! Mulla taitaa alkaa elämä voittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kuinkahan monta Maisaa ja muuta himmeliä voi yhteen talouteen laittaa?

      Poista
  7. Hei Marle ja Sulo! Koittakaa parantua pian, paa tyynyyn ja lepoa, niinhan se karhu emo lauloi poikaselleen. Himmelit on tosi kivoja mutta aikoinaan kun koitin ei karsivallisyys riittanyt kun pillit halkeili niin helposti. Tuo Maisa nayttaa tosi hyvalta! Voi hurja, etta autopaloja?! Tosi hauskat nuo ompelutyot! Muistuttavat minua kun koulussa tehtiin varikynilla sellaista mista sitten raaputettiin nakyviin alempia kerroksia. x Teje

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Teje! Minulle tuli myös sama mieleen noista mola-tekniikoista. Kirkkaita värejä alle ja sitten mustalla sakuralla päälle. Sen alta sitten rapsuteltiin niitä iloisia värejä esiin. Autopalo oli mitä luultavammin alkanut sisälämmittimen oikosulusta.

      Poista
  8. Ihanan pelkistetty molatyö tuo onkija. Niin hauska. Palaneet/poltetut autot eivät ole hauska juttu eikä tietenkään kipeä koira. En tiennyt, että koirakin voi sairastua flunssaan. Hoita oma flunssasi pois nautiskellen kivasta kirjasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kvilttaaja! Autopalot oli onneksi lämmityslaitteen oikosulun aiheuttamia, ei tuhopolttoja. Nenää on niistetty, erityisesti koiralta. Kirjassa on niin ihanat kuvat, että ei malttaisi laskea pois käsistään.

      Poista
  9. Pikaista paranemista teille molemmille! Ulkoilutin Sulon nimikilpailusta voittamaani laukkua tänään teilläpäin. Pääsin katsomaan jouluvalojen syttymistä ja jouluparaatia. Tihkuisesta ilmasta huolimatta kiva reissu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, elämä alkaa voittaa! Hauskaa, että laukku on päässyt joulukadun avajaisia katsomaan. Harmi, että lumet on sulaneet ja vesi tullut tilalle. Kiva, että tihkusade ei latistanut teidän tunnelmaa.

      Poista
  10. Onkija on aivan mahtava! Mikä taiteilija oletkaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiina, ompelut on paremmin hyppysissä kuin himmeleiden teko! Pikkuhiljaa sitä kehittyy siinäkin.

      Poista
  11. Kiitos taas monipuolisesta ja kivasta postauksesta. Mielenkiintoinen tekniikka, mola. En oo kuullutkaan. Vähän kuin lapsena vahaliiduilla väritettiin monta kerrosta ja sitten neulalla raaputettiin piirros ja värejä esiin.
    Sulolle, ja emännälle, paranemista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikenlaista sitä oppii, vaikka ei kaikella tiedolla mitään teekään! Sama sakurataiteilu mullekin tulee tuosta molailusta mieleen.

      Poista
  12. Hieno pussukka ja täytyy sanoa että oot kyllä hyvä piirtäjä, niin hieno on tuo kalastajajuttu.
    Paranemisia sinulle ja Sulolle.

    VastaaPoista
  13. Mola tekniikka on vielä kokeilematta, hauskoja juttuja sillä saa tehtyä, niin kuin tuo onkijakin on. Paranemisia sinne molemmille, toivottavasti flunssa ei iskenytkään täydellä voimalla!

    VastaaPoista
  14. Parantumisia ja hyviä lukuhetkiä tuon erinomaisen kirjan parissa. Ompelut on tosi kivoja taas, Marle-tyyliin.

    VastaaPoista
  15. Ihania ompeluksia ja minulle ihan uusi tekniikka. Toivottavasti olette jo terveitä Sulon kanssa! Pussukassa on kupolit kohdallaan!

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!