sunnuntai 25. huhtikuuta 2021

Olen tehnyt Kalasataman!

 

Farkku on minulle mieleinen materiaali. Tällä kertaa syntyi kassi. Taito käsityö- ja muotoilukoulu Etelä-Suomi järjesti yhdellä jaksolla tehtävän, jossa piti suunnitella käytetyistä farkuista tuote. Ensin kuunneltiin runo ja siihen liittyvä video, jonka pohjalta lähdettiin tekemään tunnelmataulua. Runo oli pätkä teoksesta Koko meren laajuus. Tuotteessa piti käyttää myös japanilaisia tikkaus/paikkauspistoja eli boroa tai/ja sashikoa. Sai myös painaa omia kuvioita, jos halusi. Minä halusin. 
 

Oma tapani on yleensä se, että on jonkinlainen visio päässä siitä, mitä aion tehdä. Sitten piirrän kuvan siitä ajatukseta ja alan hommiin. Ei tarkkoja suunnitelmia, enemmän sellaista tajunnanvirtaa, jossa suunnitelmat vaihtuu lennossa. Tällainen suunnitelman tekeminen tunnelmatauluineen oli kovin vierasta. Näin jälkikäteen voin sanoa, että ihan fiksua. Ehkä otan tavaksi. Päädyin tekemään kassin mekon ja jakun kautta. Molemmat ensimmäiset toteutan, joskus. Kassin nimi on Kalasatama. Heti oli selvää, että yksi etu- ja takatasku tulee toiselle sivulle ja muukin kappaleiden asettelu. 

 

Kassin kyljet halusin ja teinkin farkkujen lahkeista niin, että farkkusaumat tulee pystyyn. Yhteen palaan tikkasin saumat itse, kun ei ollut sopivaa palaa. Pohjan tein erikseen ja siihen kiinnitin liimaharsolla paikkoja. Tikkaukset tein ompelukoneella edestakaisompeleella.  

 

Yläreunaan pistelin sahikolla verkkoa. Halusin ehdottomasti ongenkohon vetoketjuun, mutta en sellaista talvella mistään löytänyt. Punaisen puuhelmen alapuolen kun maalasi valkoiseksi, siitä tuli hyvä koho. Pyöreän muodon vuoksi sillä saa varmaan vain pallokaloja. Kassin sangat ovat pätkäisty vanhasta nahkavyöstä. Suutarin palveluja käytin sankojen kiinnittämiseen. 

 

Vuorikangas minulla oli mielessä heti kun kassin päätin tehdä! En muista, mistä tämän kalakankaan olen joskus ostanut, mutta tähän se sopi täydellisesti. Vuorissa näkyy avotasku, mutta siinä samassa on myös vetoketjutasku. Avainnauha on ihan must. Vetoketjuksi valitsin punaisen, piristää kivasti sinistä kassia. Ja onhan siinä pieniä punaisia kohtia sashikoverkossa ja kohossa.


Minulla oli hieman jäljellä hopeanvalkoista peittoväriä, jolla painoin pieniä kaloja. En halunnut esiintyä taitavana kalastajana, vaan tein kalamallineeksi ihan pienen sintin. Vaikka sashikotikkaukset näyttävät menevän taskun yli, on tasku käytettävissä eli tikkaukset eivät kiinnitä taskua pohjakankaaseen. Sashikoilla yritin saada aikaan rajua myrskyä, mutta kalat näyttävät menevän ihan rauhallisesti. Joku voisi tulla tuosta merisairaaksi, jos olisi taipumusta.


Jos halusi, farkkutyöllä sai osallistua Taito Etelä-Suomen kilpailuun. Töitä kisaan oli tullut yhteensä 23 ja ne on vielä 28.4. asti nähtävillä Espan Craft Cornerissa. Kalasatama-kassi sijoittui kilpailussa toiseksi! Olin aika hämmästynyt, sillä kun kävin katsomassa työt Espalla, järjestin ne mielessäni aika sukkelasti palkintojärjestykseen. Jos suinkin ehdit, käy katsomassa näyttely. Siellä on aikuisten kilpailutöiden lisäksi paljon lasten hauskoja farkkutöitä. Minun kassi on päässyt tikkaille, joka sopii kassin luonteeseen hyvin.
Tämän muistipelin kuvakortit ovat todella kauniita!


Nämä pöytätabletit saivat 3. palkinnon.

Retkipeitto oli minun suosikki! Siinä oli taidokkaat sashikot.


Istuintyynyjen, joita oli kaksi, sashikotikkaukset olivat tosi kauniit. Harmikseni en ollut osannut ottaa voittajatyöstä kuvaa ollenkaan, palkinnot jaettiin vasta sen jälkeen, kun olin käynyt katsomassa työt.

Mukavaa viikkoa!

Ai niin, saan palkinnoksi kaksi kurssia tarvikkeineen. Aika kiva palkinto, pääsee oppimaan jotain uutta kivaa!


30 kommenttia:

 1. Voi ihanuutta ja onnea! Olet niin palkinnon ansainnut kassillasi! Päivi

  VastaaPoista
 2. Hieno kassi, täynnä kivoja oivalluksia. Onnittelut kisamenestyksen johdosta, ja hyvät palkinnotkin on. Kun olit toinen ja sait kaksi kurssia, oli hyvä ettet ollut ensimmäinen, jos palkintokursseja oli yhtä monta kuin oli sijoitus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ykköspalkinto oli yhden lukukauden kurssimaksu. Kyllä sekin olisi ollut sopiva, mutta tässä palkinnosta saa itse valita kurssit.

   Poista
 3. Onneksi olkoon hienosta palkinnosta. Tosi kaunis kassi ja upea idea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, hartaasti kassia rakensin melkolailla suunnitelman mukaisesti.

   Poista
 4. Todella hieno farkkutyö: tarina tempaa mukaansa ja suunnittelu sekä toteutus ovat upeita. Kiva, että sijoituit niin hyvin. Myös vuorikangas ja työn nimi istuvat paikoilleen kuin nyrkki silmään. Hienoja töitä näyttää syntyneen monen ihmisen käsistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Helena. Paljon oli upeita kilpailutöitä ja lisäksi vielä lasten hauskat työt.

   Poista
 5. Aivan upea kassi ja onnittelut II-tilasta, joskus aina sanotaan että sikahieno, nyt vois sanoa että sillihieno.

  VastaaPoista
 6. Kassi on mahtavan upea ideoineen ja oivalluksineen:) Niitähän ei varmasti olisi noin kivaksi keksinyt kukaan muu kuin sinä!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irma! Joku toinen olisi keksinyt toisenlaiset ideat ja oivallukset. Minulla on nyt jostain syystä ollut varsin kalaisia jaikki tekemiset.

   Poista
 7. Kassi on on tosi hieno ja niin taitavasti suunniteltu, hyviä oivalluksia ja ihanat tikkaukset! Onnittelut II-sijasta!! Hyvän palkinnonkin sait:) Hienoja töitä ovat muutkin tehneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Harmi, että oli niin vähän kuvia muusta töistä. Jos onnistun käymään uudelleen, kuvaan kaikki.

   Poista
 8. Luovaa lahjakkuutta ja hieno sijoitus. Onnea!

  VastaaPoista
 9. Onnea hienosta sijoituksesta! Kassi on hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ensi viikolla saan sen kotiin ja käyttöön.

   Poista
 10. Onnittelut! Onpa mainio vuori kassiin. Aivan super hyvä palkinto!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuorista jaksan iloita! Harvoin löytyy omasta varastosta noin sopiva. Palkinto on loistava tällaiselle käsitöistä innostuneelle.

   Poista
 11. I h a n a kassi! Just hieno ja täydellinen. Harmitti ku en tuota näyttelyä sitt ehtinyt katsomaan vaikk ihan kalenteriin olin sen merkinnyt. Mutkku niitä turhia matkoja ihmisten ilmoille välttelin ja ku stadilla kävin niin ei montaa paikka jaksanu kerralla koluta. Onneks netistä näitä pysty katsomaan. Sull on kyll aina niin vimosen päälle nämä työt futsittu.
  Hyvää vappua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kristiina. Terveys ensin, niin on paras! Monta kivaa juttua on minultakin jäänyt väliin, kun en ihan helposti keskustaan lähde.

   Poista
 12. Onnittelut hienosta sijoittumisesta kovassa kilpailussa! Taito Etelä-Suomen Facebookista pääsin näkemään koko näyttelyn esittelyn, kannattaa katsoa. Aika moneen suuntaan se runo näköjään inspiroi teitä tekijöitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, sieltä e. Ole käynyt katsomassakaan. Taitaa olla kuitenkin sama video kuin instassa. Monenlaisia töitä oli syntynyt, tosi hienoja kaikki.

   Poista
 13. Ooooh, miten hieno kassi! Onneksi olkoon, ihana että sitä osattiin arvostaa! Palkinto oli mitä mainioin - hyvä että tulit toiseksi.
  Nyt sitten odotetaan sitä mekkoa ja jakkua... Toivottavasti vappu sujui mukavasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kati! Matonkin haluaisin tehdä! Olen erityisen hyvä ideoita keksimään, mutta toteutus on hieman hidasta.

   Poista
 14. Hieno kalakassi! Lämpimät onnittelut hyvästä sijoituksesta kilpailussa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kaipa minun joskus täytyy mennä ihan kalakauppaan kassin kanssa. Tai hallin kalatiskille.

   Poista

Kiitos kommentista!