torstai 7. huhtikuuta 2022

Kässäkoulun keramiikkaa

Taito Etelä-Suomen aikuisten käsityö ja suunnittelukoulussa oli vuorossa keramiikka. Vietimme muutaman viikonlopun Tapanilassa sijaitsevan Steniuksen Erkin savipajassa. Opettajana oli Ritva Tuominen, joka tekee itse ihania dinosuaruksia. Olen joskus vuosia sitten ostanut häneltä muutaman dino-tuotteen.Tässä osa minun taideteoksista odottavaa uuniin pääsyä. Edessä on jo toinen poltto eli lasituspoltto. Ensimmäinen on raakapoltto. On se vaan niin jännää, että tuollaisista valkeistakin tulee polttamisen jälkeen hienoja värejä!
Mielikuvissa tästä oli tulossa jotain kauniimpaa, mutta kyllä nuo hedelmät siitä ihan hienon tekee! Siis nuo säröt eivät ole vahinkoja vaan ihan tarkoituksella ja kovalla vaivalla värkättyjä.


Loppusavista tein ilman suurta suunnitelmaa tuommoisia pieniä kökkäreitä. Ensin ajattelin niistä nappeja, mutta toiseksi ajattelin, että en kyllä tee nappeja, vaan tuollaisia palleroita, jotka ehkä joskus pääsevät osaksi jotain suurempaa. Paitsi tuo sininen. Se on koru, mutta lasitusta meni reikään ja se tukkeutui. Varmaankin voin porata reiän auki, sitten kun saan porani takaisin. Vihreä lasite on nimeltään häränveri ja sähköuunissa siitä tulee vihreää ja puu-uunissa punaista. Eri saville oli omat lasitteet.Huomaa, että valkeassa yrttikipossa on oikein kahvat! Voin niistä kannella yrttejä sinne tänne.


Täytyihän se yksi mökki tehdä! 


Hedelmäkulho ylhäältä päin kuvattuna. Ei siinä ihan tuollaista valkeaa kohtaa ole, valaistus vaan tekee sen. Kaikki muut, paitsi vasemmalla oleva vaalea kippo, on tehty valkosavesta. Vaalea kippo on tehty dreijaamalla punasavesta ja täytyy sanoa, että se dreijaaminen ei sujunut! Kippoon tuli yksi hieman ohut kohta ja muutenkin se on hieman menossa johonkin suuntaan. Okran värinen kipponen on tehty nipistelytekniikalla. Pidin kovasti tuosta sanasta! Tuli lapsuus mieleen, silloin tuli nipisteltyä siskoa käsivarresta ja äidin hoitolasta kostoksi pikkusiskon nipistelystä. Silloin nipistelyä harrastettiin ahkerasti, toisin hieman toiseen tarkoitukseen kuin nykypäivänä. Meillä taisi olla nipistelytekniikka hallussa : DJoihinkin kippoihin painoin koristekuvioita.Vihreän kipon lasite on sellaista, että kuviot tulee hyvin esiin kaikissa epätasaisuuksissa.Yrttikipossa on nyt muhkea salaatti, mutta tämä on tarkoitettu kahdelle yrtille. Vihdoinkin sain sellainen! Silloin kun tehtiin betonitöitä, minulla oli tekeillä yrttiruukku. Ei siitä mitään tullut, mureni palasiksi, kun irroitin sitä muotista. Tämä on tehty makkaratekniikalla ja on hieman kömpelö, mutta oikein hyvä. tehtävässään.Kässäpäivänä työpaikalla tehtiin ihan sattumalta Terhin kanssa pyöreitä. Ei sitten kummallakaan ihan sievää ympyrää syntynyt, menivät hieman kiven mallisiksi niin Terhin pikkuinen laukku kuin minun epämääräisen kanavatyön punainen virus.

Mukavaa loppuviikkoa ja viikonloppua!


23 kommenttia:

 1. Voi-voi kun oot tehnyt taas niin kivoja juttuja:) Tykkään erityisesti talosta:)
  Missähän muuten nyt kuljet? Oletko ohittanut jo Oulun?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irma! Talot ja mmökit on mun heikkous, oli sitten kyseessä betoni, savi tai huovutusvilla! No olen kyllä tehnyt kankaastakin taloja. Nyt en ole katsonut, minnne asti olen kävellyt. Oli aika huono kuukausi tuo maaliskuu jalalle.

   Poista
  2. Mulle tuli nyt parin viikon katkos kävelyyn kun sattui pieni haaveri. Mies saa kävellä Onnin kanssa nyt enemmän ja minua harmittaa:( Hankalaa olla vain sisällä, ulkona olisi paljon mielenkiintoisampaa;) Toivottavasti tilanne korjaantuu pikaisesti:)

   Poista
 2. Voi kuinka suloista ja tarpeellisia töitä oot loihtinut! Jännityksellä jo odotan mihin ihanuuteen pallerot vielä päätyvätkään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ihan yhtä jännityksellä minäkin odotan palleroiden paikkaa!

   Poista
 3. Ihanaa. Minäkin tein savitöitä noin 40 vuotta sitten ja tykkäsin puuhasta. Puna- ja valkosavi ovat mielenkiintoisia materiaaleja, samoin se, miten lasitteet muuttuvat poltettaessa erivärisiksi. Pitääkin kaivaa esille omatekoinen lasagnekulho ja laittaa siihen yrttejä. Hyvää pääsiäisen odotusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Helena, Seuraavalla kerralla olisin viisaampi, mutta sehän oli tarkoituskin oppia uutta. Lasagnekulho olisikin ollut hieno idea. Myös mustaa savea on olemassa, mutta sitä me ei käytetty. Opettaja kyllä näytti muutamia töitä, joissa oli mustaa ja valkeaa yhdessä. Oli hienoa!

   Poista
 4. Miten mielenkiintoista ja varmasti hauskaa puuhaa! Kauniita käyttöastioita olet tehnyt. Talo ja pallerot ovat hienoja! Olen myös josku miettinyt, että savityöt voisi olla kiva tehdä, mutta en ole saanut aikaiseksi ilmoittautua mihinkään oppimaan, ehkä jossain vaiheessa. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mielenkiintoista oli opetella niin monta eri tekniikkaa. Keramiikka on tällä hetkellä todella suosittua. Meidän opistossa kurssit menee hetkessä täyteen.

   Poista
 5. Niin hienoja kuppeja ja kippoja! Upea taito näiden tekeminen. Ihastuneena olen seurannut keramiikkakisoja tvssä mutta itse en rohkene kokeilla. Kiinnostuneena seuraan ystävän harjoituksia, se riittää minulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis Turussakin yksi keraamikoksi toivova ystävä :)

   Poista
  2. Minäkin katsoin keramiikkakisaa. He olivat niin taitavia. Pitäisikö ostaa vaikka muovailuvahaa ja harjoitella sillä ; D Toivotaan, että ystävästäsi tulee keraamikko!

   Poista
 6. Piti tulla tänne kurkistelemaan, että se Marle on viime aikoina tehnyt. Savitöitä! <3 Minäkin tein oppilaiden kanssa saviastioita. Niistä kyllä tuli niin herkkuja. Laitoimme niihin rairuohon kasvamaan. Erityisen ihana tuo sinun yrttiruukkusi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ollut kiva päästä kokeilemaan kaikkea uutta! Savi on kyllä jännä, omapäinen materiaali. Lapset varmasti piti savitöistä ja kiva, kun tuli heti käyttöä. Itse tehty astia ja itse kylvetty rairuoho!

   Poista
 7. Sulla on taas uutta tekniikkaa hallussa. Nipistelyä . . . hih. Kivoja kippoja. En tiennyt, että on niin eri savia, että tulee niin erilaista. Semmosta dreijattavaa savea ja ojanpenkalta kaivettua harmaata oon vaan nähnyt ja tiennyt. Opin siis minäkin nyt jotain. Hyvää pääsiäisen aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään tiennyt savien useista laaduista mitään enkä myöskään sitä, että savella on muisti!

   Poista
 8. Hauskoja!
  Itselläni on virinnyt myös halu kokeilla mökkeilyä savesta, ehkä ensi syksynä Opiston kurssitarjontaa syynätessä löydän sopivan ryhmän, missä pääsee rakennushommiin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on tuo mökin/talon teko ollut verissä jo pitkään! On tullut tehtyä kankaasta, betonista, puusta ja nyt savesta.

   Poista
 9. Tuo keramiikkahomma näyttää niin kivalta, etten uskalla edes kokeilla. Tiedän että hurahtaisin siihen. Yrttiruukku on just sopiva, kaupasta saa ihan sileitä, jos sellaista kaipaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moni juttu on sellaista, jota ei viitsi kokeilla, kun tietää koukuttuvansa! Juu, näissä töissä on todella kädenjälki näkyvissä!

   Poista
 10. Olen taas ihan häikäistynyt, mitä kaikkea oot tehnyt. Mulla tulee nykyään tosi harvoin käytyä blogeissa, instassa enemmän. Mutta siis ihania perhospussukoita olit tehnyt, kudottu huivi tosi kiva ja nää keramiikat ihan superhienoja!!!

  VastaaPoista
 11. Ai niin, arvelinkin että jotain unohdin... Ihana on se tuftauskin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anita! Bloggailu ja blogeissa käyminen o varmaan kaikilta hieman hidastunut ja harventunut. On ollut kivaa kokeilla erilaisia kädentöitä.

   Poista

Kiitos kommentista!