tiistai 3. helmikuuta 2009

neuletakki - mieletön urakka


Olen aloittanut valtavan suuren projektin omiin taitoihini ja kestävyyteeni nähden. Uudessa Novitan lehdessä on just niin ihana palmikkoneuletakki, jollaisen olen aina halunnut.


Yritin ammattilaisilta kysellä, kauankohan tuommoisen tekemiseen menee aikaa, mutta ei kukaan osannut mitään arvailla. Mietin ainakin viikon, rohkenenko ostaa langat ja tarttua puikkoihin. Jossain vaiheessa usko itseeni oli jo niin vahva, että hankin langat. Nyt olen neulonut monena iltana ja takakappaleen pituuttakin on kunnioitettavat 39 cm. Juu, vasta murto-osa valmiina. Lankana Samos, juuri tuon mallin värisenä ja puikot vaihdoin alun 5 jälkeen 4,5.


 Ajattelin viritellä tähän neulonta projektiini pienen kilpailun. Laittelen noin viikon välein päivityksen työn etenemisestä. Tarkoitus on, että sinä voit veikata montako tuntia koko neuleen tekemiseen menee aikaa. Voit aina uusimman päivityksen kommentteihin vaihtaa arviosi, jos vaikuttaa siltä, että olen yhtä äkkiä kehittynyt nopeaksi neulojaksi. Uusin arviosi kumoaa aina edellisen. Laitan aina päivitykseen arviointia helpottavia tietoja ja tässä on tämän postauksen tärkeät tiedot:
  • Koko työhön tarvitaan noin 18 kerää lankaa (M koko)  • takakappaletta tehty 39 cm  • lankaa on mennyt jo 3 kerää, 4 aloitettu  • olen neulonut 10 tuntia!Jos nyt alkaisi noiden tietojen perusteella laskemaan tuntimäärää miettimällä, että 3 kerän neulontaan on mennyt 10 tuntia ja työhön tarvitaan 18 kerää, saadaan tulokseksi 60 tuntia. Mutta ilmoittamani tuntimäärät sisältävät purkamista ja uudelleen neulontaa. Useampaan kertaan. Aluksi mallikerran tekeminen oli kamalan vaikeaa.  Sitten luulin sisäistäneeni kuvion ja aloin porskuttamaan täydellä teholla samalla silmäille euroviisukarsintoja ja metsään mentiin. (Ehkä myös viisuvalinnoissa) Virhe oli niin näkyvä, joten oli pakko purkaa. Sisukkaasti jatkoin ja taas olin ihan fiiliksissä, kun homma sujui, eikä koko ajan tarvinnut katsoa ohjetta. Seurasin siinä samalla jotain rikossarjaa ja tein itsekin "rikoksen". Purkamista ei tullut paljoa, koska pystyin aika kivasti virkkuukoukulla vaihtelemaan oikeat nurjiksi ja päinvastoin. Tuntien arvaaminen tai arvioiminen ei siis olekaan ihan helppo juttu, koska virheitä sattuu ja purkamis- ja uudelleenneulontaan menevä aika lasketaan mukaan. Myös sitten aikanaan työn kokoamiseen käytettävä aika lasketaan mukaan. Jokaisen uuden päivityksen kommentteihin voit vaihtaa aika-arviosi. Käytän oikein ajastinta neuloessa, jotta voin tarvittaessa vastata puhelimeen tai tehdä jonkin muun hetkellisen jutun. Siksi ajaksi tietenkin sammutan ajastimen. Aika jännää, ainakin munua jännittää meneekö aikaa 80 tuntia vai sata. Sitten tarvitsen tietenkin teidän tsemppausta, etenkin jos uutta päivitystä joutuu odottamaan enemmän kuin viikon tai tuntien määrä uhkaavasti pienenee tai muuttuu peräti minuuteiksi.


Kilpailussa on tietenkin palkinto ja sen saa hän, kuka ensimmäisenä on arvannut/tiennyt oikean tuntimäärän. Tässä vaiheessa en osaa sanoa, mikä on palkinto, mutta tuo tuleva neule se ei anakaan ole! Ennemminkin jotain ommeltua tai muuta semmoista. Voittehan te arvata sitäkin. Samalla kun teen tuota neuletta, tulee tehtyä emppiirinen tutkimus siitä, kinka monta tuntia neuletakin tekeminen keskitason neulojalta kestää. Siis sellaiselta neulojalta, joka ei aina usko, että ohjeessa sanottu oikea silmukka on ihan oikeasti neulottava oikeaksi, eikä "tässä on varmaan virhe, sen täytyy olla nurja, no teen nurjan, kyllä se niin varmaan on". Mielenkiintoista, eikö totta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!