tiistai 19. huhtikuuta 2016

tilkkunäyttelyssä ja inspiroitumassa villakirjonnasta

Tänään käväisin katsomassa Kantin galleriassa Ulla Vehkaperän tilkkupeittojen näyttelyn. Näyttelyn nimi on Ruokaperräiset ja paikka sijaitsee Humalistonkatu 4:ssa. Näyttely on avoinna tämän kuun viimeiseen päivään asti. Tässä muutama työ maistiaisiksi.


Tämän työn nimi on Kaiken maailman liput.
Hänen jokaiseen työhön liittyy tarina, joita on luettavissa tarjolla olevista kauniista esitteistä. Tämä on ihan suosikki, koska on niin valoisa! 


Kalastaja-papan muistoksi- peitto viehättää merellisyydellään. Majakat ja veneet vetoaa minuun aina.


Edellisen peiton keskustan kompassi on ikäänkuin laivan pyöreässä ikkunassa ja hauskoja yksityiskohtia ovat nuo siniset napit. 


Lapsuuden nalle.
Työt ovat lähestulkoon jokainen päätynyt henkilölle, jolta Ulla on saanut jonkun työssä olevan kankaan.
Kannattaa mennä katsomaan koko näyttely, jos on mahdollisuus. Minusta tämä oli jotenkin hyvää mieltä tuova, intiimi näyttely.


Taas on marttailtu!

Tänään olin Kädentaitomarttojen illassa tutustumassa Vapaaseen villakirjontaan. Kaikki villi ja vapaa kiinnostaa aina!
Tästä käsityömuodosta meille oli kertomassa Ruotsissa asuva suomalainen Tiina Kiveliö.
Hänellä oli mukana paljon omia töitä ja ne ei todellakaan olleet pelkkää villalangan menoa kankaan läpi ja toiselta puolen takaisin!


Tähän kuvakollaasiin kokosin kuvia vuodenajoista laulun sanojen kera.


Ja tästähän tuo kollaasikuvan laulu alkaa. Ihania nuo kaikki maassa möyrivät pikkuruiset eläimet. Ei siinä varmaan punkkeja ole, onneksi.



Harrastuksen alkussa voi kokeilla rannekkeiden tekoa.


Kun taidot kehittyvät, kuvat eivät enää pysy raamien sisällä!


Tämä on yksi suosikeistani. Sudenkorennon siivet ovat jotain ohutta kangasta ja kehyksen kirjava kangas kravattia. Taustana Tiina käyttää paljon mm. vanhoja pöytäliinoja.


Ja tämä lintutaulu se vasta hulppea olikin!


Linnut ovat ihan uusia lajeja, kuten tuo keltainen utelias (nyfinken). Huomaa, miten hieno on omenapuu! 


Entä tämä hienostelija! Upea brobyyripukuinen kaunotar.


Toiset ne vaan ihailee itseään peilistä.

Nyt en muista, oliko tämä yksi niistä ns. mysteeritöistä, joihin tulee kerran viikossa uusi ohje. Vastaavanlaisia mysteerejä tilkkuilun puolella on vaikka kuinka paljon, mutta enpä olisi arvannut, että kirjojatkin sellaisia harrastaa. No en tiedä harrastetaanko Suomessa, mutta muissa pohjoismaissa kylläkin. Melkein tekisi mieli osallistua.


Mustalle villakankaalle kirjottu jääkarhu kantaa selässään peuraa, jonka selässä istuu pieni punarinta. Tällaisen tyynyn jos osaisi tehdä, niin olisin onnellinen. Olen kyllä jo pelkästä katselustakin. Lumihiutaleiden keskellä on pienet peilit, siksi ne loistavat kirkkaasti.


Vaikka miten on jääkarhu, niin tuskin on ollut viileä turkki noiden pistojen jäljiltä. Veikkaanpa, että siinä on neula käynyt aika kuumana!
Tiinan taulut Pinterestissä ja jos vaikka kovastikin innostuit, yksi kiinnostava blogi on Broderiakademin

Omat käsityöt on nyt jääneet puolitiehen, mutta jotain pientä olen saanut valmiiksikin. Annoin miehelle etukäteisnimpparilahjaksi villasukat, jotka saivat lämpöisen vastaanoton ja pääsivät käyttöön heti.


Lanka on Taito-shopista ostettua, ehkä TeeTee-Pallasta. Ole nyt tarkka ja katso, miten terät ovat erilaiset! Toisessa kerässä oli lankaa jatkettu solmimalla ja solmusta se jatkuikin ihan väärästä kohtaa. Ei haittaa kauheasti, mutta vähän kuitenkin.


Miehellä on uudehko kännykkä ja sen myötä oli syntynyt tarve oikean kokoiselle kotelolle. Ei hän mikään hirvestäjä ole, mutta valitsi tämän kankaan kuitenkin. Arvaa miksi? No annoin tasan kaksi vaihtoehtoa ja toinen oli niin riemunkirjava, että tiesin sen olevan ihan mahdoton vaihtoehto. Mutta hän sai kuitenkin itse valita ja on oikein tyytyväinen valintaansa. Tarvittaessa kännykän voi ripustaa kaulaan roikkumaan. Läppä pysyy kiinni tarran avulla. Jälleen kerran vuoren ja päällisen välissä on ohut laukkuhuopa. Siis aina ja jokapaikassa. 

Tekisi mieli mennä pöyhimään villa- ja muita lankavarastoja. Vanhoja pöytäliinoja minulta löytyy ja monia muita kummallisia materiaaleja tuollaista luovaa kirjontaa ajatellen. Nyt on vaan kello jo niin paljon, että lienee paras kaatuilla tuonne sängyn puoleen.

Mukavaa loppuviikkoa!


32 kommenttia:

 1. Kauniita tilkkutöitä! Ensimäinen on ehdoton suosikkini näistä! Villakirjonta kuulostaa kivalta ja upeita töitä oli myös esillä. Nyt odotankin millaisia töitä sinä innostut kirjomaan. Kyllä mies oli varmasti onnellinen noin lämpimistä sukista ja uudesta kännykkäpussista. Täällä Vaasassa villasukat ovat myös olleet todella tarpeen, näissä talvisissa olosuhteissa. Mukavaa keskiviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä pidin erityisesti myös tuosta ekasta, on niin raikas. Täytyy tehdä ensin muutama keskeneräinen ja sitten tarttua pksumpaan neulaan ja lankoihin. Molemmat lahjat meni heti käyttöön.

   Poista
 2. Suunnittelen parhaillaan kännypussia. Sain hyvät vinkit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä sitten sattui mukavasti. Tuo on helppo malli.

   Poista
 3. On kerrassaan taidolla tehtyjä tilkkutöitä. Kylläpä miehesi saikin kauniit sukat ja pussukan. Kivaa keskiviikkoa sulle ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Työt olivat kauniita ja taidokkaita. Sukkien väritys on aika syksyinen, mutta kaunis.

   Poista
 4. Oi, tosi viehättäviä kirjontatöitä! Ja kun niihin liittyy tarina, ne ovat entistä mielenkiintoisempia. Villasukat ovat aina tarpeellisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjonnat alkoivat syyhyttää kovasti. Ihan varmasti kokeilen.

   Poista
 5. Kiitos näyttelyvinkistä, pitääpä mennä.
  Villakirjonta näyttää hauskalta, ei taida kyllä olla meikäläisen juttu. Kauniita töitä jokatapauksessa.
  Omaksikin "jotain pientä" ovat tosi hienoja ja minun mielestäni kylläkin suuritöisiä ja taitavasti tehtyjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti ehdit käydä näyttelyssä. Sinä teet ompelukoneella niin upeita juttuja, joten kaikki ei voi olla innostuneita kaikesta.

   Poista
 6. Voi että miten ihania villakirjontatöitä. olen joskus tehnyt sitä perinteistä. Mutta aivan mahtavia ovat nämä työt. Tuosta näyttelypeitosta tuli mieleeni eri maiden liput jostain syystä. Kaunis peitto on sekikin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös vain, Vekki! Onhan sne kesäkäsitöiksi hieman "lämpöisiä", mutta sähköttömällä mökillä ajattelin niitä kuitenkin kokeilla.

   Poista
 7. Kuten vieraskirjasta näit, kävin minäkin eilen samaisessa näyttelyssä. Kyllä tilkkutyönäyttely virkistää aina. Minä pidän siitä, että töihin liittyvät tiedot ovat työn vieressä eikä tarvitse kantaa vihkoa tai peperia mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vain, aika hauska sattuma. Minulle on sama, onko ne tiedot seinällä tai mukaan otettavalla irrallisella paperilla, kunhan ne on. Ja hyvä tarina on aina plussaa.

   Poista
 8. Valtavasti kaikkea upeaa olet nähnyt! Hyvä, että kamera oli mukanasi, eihän nuo moninaiset ideat päässä pysyisi (tai en tiedä sinun päästäsi...)! Villakirjonnasta olen minäkin haaveillut kauan, ehkä jostain tyynynpäällisestä voisin aloittaa, etten haukkaa liian suurta palaa kerralla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kamera oli mukana, koska tiesin meneväni näihin paikkoihin. Minä aloittaisin ehkä neulatyynystä. Sen verran luotan itseeni, että sen saisin varmasti valmiiksi.

   Poista
 9. Tilkkunäyttely on upean näköinen. varmaan tosi hieno katsella paikan päällä. Ja ou,ou villakirjonta. Koulussahan meillä sitä opeteltiin ja mua himoittaa niin sitä yehdä. Minä aivan hurahdin siihen:) Pirteät sukat ja söpön kännypussukan on miehesi saanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilkkutyöt, kuten kaikki muutkin, on aina paljon nautinnollisempia paikan päällä nähtynä. No anna himolle periksi ja ala villakirjomaan.

   Poista
 10. Kirjoitin melko pitkän kommentin äsken ja sitten yhtäkkiä tuli joku katkos ja se hävisi taivaan tuuliin:(
  Kirjontatyöst ovat kauniita ja niitä on mukava katsella, luonnossa varmasti vielä kauniimmat. Miehen sukat on oikein kuvauksellisesti kuvattu:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No miten sinä nyt niitä tarinoita sinne ilmoille laittelet! Kirjonnoista pidin eniten semmoisista omaperäisistä malleista, en niinkään mallin mukaan tehdyistä. Mies suostuu vain jalkamalliksi, joten saa aina vain villasukkia : D

   Poista
 11. Upeat tilkkuilut. Ja hienot villakirjonnat, kiitos kun laitoit kuvia. Mulla on 2 = Kaksi villakirjonta tekemispakettia ostettuna, olleet jo vuoden, kaksikin. Millä sais alotettua edes toisen. Mutta kun niitä tavallisiakin kirjomisia on kesken. Ja nämä neuleet ja virkkuut. Puh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt ei auta kuin pakottaminen! Siis sinä itse, en minä sinua nyt ala pakottelemaan. Minä haluan tehdä ja suunnitella itse ne kirjonnat, en oikein jaksaisi muiden suunnitelmia toteuttaa. silloin ei tarvi osata niitä kaikkia pistoja ja hienouksia, kun voi tehdä vaan niitä mitä osaa.

   Poista
 12. Kiitos näyttelykuvista, nyt ei valitettavasti ennätä sinne. Kyllä tuo marttailu on kivaa ja monipuolista. Upeita ovat Tiinan työt. Villasukat onkin sopiva lahja näihin raekuuroihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, ettet nyt ehdi. Marttailu on yllättävän kivaa. Tiina on taitava ja luova. Tapasin eilen Munkkiniemessä raekuuron. Onneksi oli lyhyt.

   Poista
 13. Ihanat liput, inspiroiva suorastaan :) Voi kuinka sympaattinen hirvikotelo, sopii mainiosti kantajalleen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö vaan! Tuon alla olisi huvilalla mukava loikoilla. Pera oli hyvin iloinen uudesta kotelostaan.

   Poista
 14. Kiitos inspiroivista kuvista! Ihanan taitavia ihmisiä! Kyllä sinultakin luontuu, mies on saanut mukavat lahjat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odottelen, miten kovasti inspiraatio alkaa sinua viemään! Lahjat kelpasivat hyvin, melkein käsistä vei:

   Poista
 15. Hienot kuvat, näkyy sekin että pistot on pistelty ihan tunteella eikä ole sääntöjen annettu vaivata ommellessa. Ihania nuo linnut. Taidan kuitenkin pitäytyä neule- ja virkkuuprojekteissa, kohta on nimittäin monta tokkaa kirjontalankoja muuttunut patalapuiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidän enemmän tunteella tehdyistä kuin säntillisistä! Älä nyt niistä kirjontalangoista patalappuja tee! Ne on tarkoitettu vain kirjontaan. Kokeile edes hieman.

   Poista
 16. Huikeita kirjontatöitä!!! Täydellistä ilottelua! Näitähän katselisi vaikka ikuisesti!

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!