keskiviikko 16. joulukuuta 2015

16. joulukuuta


Nyt se farkku-rouva saa rauhassa puuhastella mitä lystää. Välillä on minun vuoro esitellä tekemisiäni. Ensinnäkin terveiset Tallinnasta, maanantai-iltana siellä hieman sateli lunta, mutta todella vähän. Olimme tyttären kanssa perinteisellä äiti-lapsi reissulla, joita ollaan harrastettu jo vuosikausia ja aina ennen joulua. Nyt kun molemmat ollaan jo aikuisia, voidaan kulkea omien kiinnostusten mukaan. Ensimmäisellä reissulla tytär oli alle 10 vuotias, joten aika monta reissua on tehty. Ei ihan joka vuosi, mutta aina kun on ollut mahdollista.

Saavuimme maanantaina aamupäivällä. Hankimme bussikortit ja niihin vuorokauden verran matkustusaikaa.  Ratikalla ajeltiin Karnaluksissa ja myöhemmin illallla Kalamajassa. Kalamajassa kävimme syömässä F-Hoone nimisessä ravintolassa Telliskivi kadulla. Erittäin hyvää ruokaa, ei mikään hifistelypaikka, mutta jännä ja edullinen. Suosittelen. Tallinna on ihan minun  suosikkikaupunki. Vanhan kaupungin talot  on niin suloisia ja mukulakivikadut niin kamalia! Raatihuoneen joulutori ihan tunnelmallinen, mutta vuodesta toiseen aikalailla sama. Muualla on mielenkiintoisempaa. Aina kannattaa kurkata uuden nurkan taakse, siellä on kuitenkin jotain tosi kivaa. Kävin Katariina Käikíllä olevassa Eesti Käsitöökeskuksessa ja toisessa liikkeessa Pikk-kadulla. Tuo Katariina Käikillä oleva paikka on kyllä melko vaativa. Sinne mennään huikean jyrkkiä portaita pitkin. Vaiva kannatti, sieltä löytyi neulepakkaus lapasista ja pipo, jota olin metsästänyt koko edellisen päivän!
Karnaluksista ostin hieman kankaita ja todella tärkeitä tarvikkeita. Kuten ratkojan. Siellä ei edelleenkään ollut valkeaa metriketjua ja siksipä käväisin kysäisemässä lähellä sijaitsevasta Abakhanista. Sieltä löytyi niin mustaa kuin valkeaakin.  


No niin, katsokaa mitä minun padassa porisee! 
Joulun alla tarvitaan paljon patalappuja joka huushollissa ja tässä hyvä setti kaksipäisiä patalappuja. 


Nämä ovat noin 70 cm pitkiä ja 15 cm leveitä. Molemmissa päissä on "tasku" käsille. Parhaiten taskun huomaa alemmasta punaisesta, koska taskun suu on huoliteltu vihreällä kanttinauhalla. 




Näitä oli oikein mukava tehdä. Vain tuo päälimmäinen on tehty yhdestä kankaasta, muut tein tilkkuilemalla. Molemmilla tyyleillä syntyy kivaa jälkeä. 


Omena-patalappu on paper piecing-tekniikalla tehty ja ohje on kirjasta Playful, little paper-pieced projects. Pomada-blogissa on  monta kivaa kirjasta tehtyä työtä. Yritän jaksaa tehdä vielä punaposkisen ompun. Tämähän on Granny Smith. Punaisesta tulee suomalainen jouluomena. En tiedä mikä sen omenan oikea nimi on, mutta lapsena ollessani äiti haki joulun tienoolla kellarista laatikollisen sanomalehtiin käärittyjä punaisia, isoja omppuja. Siitä nimi jouluomena.

Mukavaa, aurinkoista keskiviikkoa!








25 kommenttia:

  1. Voi kuinka kiva perinne teillä. minulta on viime vuosina Tallinnan matkat jääneet, vaikka kiva siellä olisi käydä! Karnaluksissakaan en ole koskaan vieraillut. Ihania patalappuja, niitä tarvitaan aina! Tuo piecing-tekniikka kiinnostaa kovasti. Mistähän tuota kyseistä kirjaa voisi saada? Jotain tavoitteita pitää uudelle vuodelle asettaa, tämän opettelu voisi olla yksi niistä. Mukavaa viikonjatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen nyt käynyt 2 kertaa ja voisin melkein ryhtyä oppaaksi! Kirjan olen ostanut Tilkkutarhasta http://www.tilkkutarha.fi/catalog/index.php?cPath=35&sort=2a&page=2 ja näyttää siellä vilä olevan ainakin yksi. Leppoisaa viikonjatkoa sinullekin.

      Poista
  2. Hienoja nuo pienistä paloiste tehdyt patalaput. Saitko silppulaatikon tyhjennetyksi niihin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Hieman silppulaatikko tyhjeni, koko ajan syntyy uutta silppua.

      Poista
  3. Kätevän näköisiä ja kauniita patalappuja. Joulu olisikin hyvä aika uusia vanhat puoliksi palaneet patalappuni =) Joskun kun pääsisi joulun alla käymään Tallinnassa, siellä on kai mahtavat joulumarkkinat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raatihuoneen tori on sympaattinen pikkuisine kojuineen ja esiintymislavoineen. Paljon käsitöitä tarjolla. Kun on käynyt tarpeeksi monta kertaa, kaikki tuntuu liiankin tutulta ja on vaikea löytää uutuustuotteita. Mutta ehdottomasti kannattaa käydä!

      Poista
  4. Toti hienot patalaput, eikä ihan tavanomaiset, mihin on totuttu :)

    VastaaPoista
  5. Tallinna on kiva kaupunki. Viime vuonna ihastuin Raatihuoneen toriin, kosken ollut siellä aikaisemmin käynyt.

    VastaaPoista
  6. Harmaan lapun taskussa on joku salamatkustaja!?
    Juu, jouluomenat oli niiiin odotettuja. Meillä niissä taisi olla silkkipaperia, kaupasta kun olivat aikanaan ostettuja.
    Olis varmaan hyvä kun nykyäänkin jotain joutuis oikeasti odottamaan oikeaan aikaan saatavaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta puhut! Odottaminen tekisi hyvää itse kullekin. Makukin olisi ihan toista kuin joutuisi odottamaan eikä olisi mahdollisuutta ostaa jouluomenoita juhannuspöytään.

      Poista
  7. Hei Marle! Varmaan oli kiva reissu! Itse en ole kaynyt mutta mies kavi aikoinaan kun oli lomalla Suomessa. Toi pitkahiippaisen kudotun 'myssyn' ja pellavaisen kylpytakin. Olen kuullut etta sielta saa vaikka mita kasityotarvetta. Ihania patalappuja ja tuo omppu on hieno...kuin myos pata! x Teje

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkäpä teet Tallinnan reissun ensikerralla, kun olet Suomessa käymässä. Miehesi tuliaiset ovat olleet juuri sitä, mitä siellä on eniten;ihanaa villaa ja pellavaa. Kiitos, patani on ihana ja tosi painava.

      Poista
  8. Hienoja patalappuja! Tallinnan joulumarkkinoilla olen haaveillut joskus käyväni mutta niin on vain jäänyt, täältä kaukaa kun lähtee täytyy ensin jaksaa istua tunti kaupalla junassa ennen kuin ollaan edes lähellä laivaa jolla pääsisi sitten sinne Tallinnaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sipi! Aivan totta, js matka Helsinkiin on jo pitkä, ei niin helposti tule lähdettyä.

      Poista
  9. Tallinnassa riittää varmasti mielenkiintoisia paikkoja.
    Patalaput näyttävät oikein jämäköiltä. Kaunishan se on yhdestä kankaasta tehty, mutta tilkkuisiin on ommeltu enemmän henkeä, sanoo hän jolle tilkut ovat tärkeitä :)

    VastaaPoista
  10. Tosi söpöjä patalappuja. Ja miten kauniisti olet rullannut ne kattilaan. Itse muistan myös, kun lapsena ollessani jouluomenat tulivat kauppoihin pari viikkoa ennen joulua, silloin olivat tuontirajoitukset voimassa. Äiti osti laatikollisen omenoita, muistan vieläkin niiden tuoksun, kun laatikko avattiin.

    VastaaPoista
  11. Kuinka kauniita, iloisia töitä!

    VastaaPoista
  12. Aikamoinen soppa porisemassa;) Monta tuttua kangasta löytyy kintaista:)

    VastaaPoista
  13. Monta hienoa työtä! En ole aiemmin tällaisia patalappuja nähnytkään.

    VastaaPoista
  14. Äiti-lapsi reissut on ihan parhaita! Upeita patalappuja jokainen :)

    VastaaPoista
  15. Äidin kanssa minäkin kävin Tallinnan torilla. On käytössä aivan ihana kirjoneulevillatakki. Äiti osti omansa. Sisko sen peri ja jotain hämmästyttävää tapahtui. Se oli pakko luovuttaa pesun jälkeen suvun pienikokoisimmalle. - Eno lähetti puulaatikoissa omenia. Parvekkeelta niitä käytiin napsimassa päivien välipaloiksi. - Patalaput, niin kauniita, jotta tohtiiko niitä käyttää.

    VastaaPoista
  16. Oi, toi F-Hoone on mun Tallinnan to do -listalla Karnaluksin kanssa :). Jouluomena tuntee myös nimen talviomena. Ihania töitä olet ehtinyt taas ihan urakoimaan, mutta jään silti odottelemaan jouluista omppuakin nähtäväksemme.

    VastaaPoista
  17. Ihana "sekametelisoppa" porisemassa. Tein toissa jouluna samaisella ohjeella ja tykkäsin kovasti:)

    VastaaPoista
  18. Hauska keitos! Karnaluksissa tuli minunkin käytyä viikonloppuna. Yli yön matkalla näki joulutorit ynnä muut, mutta uusi nähtävyys on lentosatama, suosittelen.
    Pyörätaksiakin tuli kokeiltua.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!