maanantai 3. maaliskuuta 2008

värillä on väliä


Torstain kankaanvärjäilykurssilla kokeilin tätäkin hommaa eka kerran. Tarkkaa puuhaa on, kun värit  mitattiin millin tarkkuudella ja suola sekä sooda ruokavaa'alla. Pienessä kipossa kangas sitten muhi aikansa. Vasta kotona suoritin viimeisen vaiheen eli kankaan keittämisen. Ensimmäisestä kokeilusta tuli melko tasavärinen ja se ei ollut tarkoitus!


                         Photobucket


Innostuin vielä kotona kokeilemaan pussivärjäystä. Laitoin neljään minigrip-pussiin värisekoituksia, veteen liuotetut suolat ja soodat sekä kangaspalaset. Ne sai olla pusseissa vuorokauden. Laitoin ne pesuvadissa saunaan värjääntymään.


                         Photobucket


Minulla on kolme eri väriä ja vain sininen on pelkkää sinistä, muissa on omat värikokeilut. Merkkasin kaikki mitat tarkalleen muistiin, jotta tarvittaessa onnistuisin tekemään ainakin lähes saman värisen kankaan. Kankaan punnitseminen on myös tärkeä juttu, nämä palat painoivat noin 50 g. Seuraavana iltana huuhtelin kankaat ja keitin ohjeen mukaisesti ja vau, näistä tulikin semmoisia ei tasavärisiä. Oikein hienoja kuvioita.


                       Photobucket


Vasemmassa reunassa on tuo kurssilla värjätty kangas. Mutta eikö nämä neljä muuta ole hienoja? Tuo pussivärjäys on mielenkiintoista. Värit joita minulla on, ovat sininen, keltainen ja kamala punainen. Täytyy kokeilla myös keltaista ja punaista ihan pelkästään.


Pieni tarkennus värjäykseen: Värjäykseen käytin Emo-tuotannon nestemäisiä Semitone tekstiilivärejä, glaubersuolaa ja kevytsoodaa. Kaikki tarvikkeet ostin Hobby Pointista. Tuolta Emo-tuotannon sivuilta löytyy muutkin jälleenmyyjät. Esimerkiksi tuo keskimmäinen liilan sävyinen kangas syntyi näin; kangas painoi 50 g, liotin 6 g soodaa 1,5 dl kuumaa vettä. Samaan määrään kuumaa vettä liotin 15 g suolaa. Väriä mittasin kamalaa punaista 1 ml ja sinistä 2 ml suoraan litran minigrip-pussiin. Kaadoin liuenneet kemikaalit värin joukkoon ja lopuksi laitoin jotenkuten taitellun kankaan pussiin. Sitten vaan pussi kunnolla kiinni ja annetaan olla 1-2 vuorokautta välillä hieman puristellen ja käännellen pussia. Minun kankaat olivat yhden vuorokauden värikylvyssä. Lopuksi kangas pitää huuhdella kylmällä vedellä, kunnes vesi on kirkasta ja viimeiseksi ne pitää vielä keittää parikymmentä minuuttia. ei nyt ihan poreillen, mutta melkein. Ohjeita on varmaan muitakin, mutta näillä menetelmillä ja väreillä onnistuin saamaan mielnkiintoisia kankaita. Yleisohjeena on, että 1 litran pussiin laitetaan väriä 3 ml, vettä 2 dl, suolaa 10 g ja soodaa 4g ja kankaan koko olisi noin 50 x 50 cm. Vastaavasti 2 litran pussiin 6 ml väriä, 4 dl vettä, 20 g suolaa, 8 g soodaa ja kangas 50 x 100 cm.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!