keskiviikko 19. joulukuuta 2012

joulukalenterin 19. luukku

 
Eilen kyseltiin hieman ohjeistusta kangaskipposten tekoon. Tehdään niin, että minun blogista voi katsoa muutaman kuvan rasian tekovaiheista ja tarkat ohjeet voi käydä lukemassa (ilman kuvia) Blokkisiskojen sivulta. Linkki on suoraan ohjeeseen.
Tarvitset päällis-, vuori- ja tukikangasta. Leikkaa kaikista 4 suorakaidetta. Eilisen korin kappaleet olivat 7 cm x 24 cm plus saumavarat! Tukikangas ei ole ihan välttämätön, mutta en siedä velttoilua, siksi käytän sitä. Kun olet silittänyt tukikankaan vuorikappaleisiin, ompele kuvan mukaisesti. Aloita ompeleminen tuosta suorasivuisesta reunasta (eli kuvan keskellä olevat reunat)ja lopeta ommel niin, että reunaan (kulmassa) jää saumavaran verran ompelematonta.
 
 
Seuraavaksi ompele alla olevan kuvan mukaisesti.
 
Ompele myös päällinen samaan vaiheeseen, mutta katsokin, että "tuuliviiri" pyörii eri suuntaan kuin vuorissa. Tämä on oikeasti tosi tärkeä juttu. Päällisen pohjaan keskelle jätän noin 5 cm ompelematta eli kääntöaukon. Tai jos en muista, niin avaan siihen sen aukon.
 
Nyt olet ommellut korin pohjan ja seuraavaksi nostelet seinät pystyyn ja ompelet sakaran kerrallaan. Jätä taas saumavaran verran ompelematta.
 
 
Kun kaikki seinät on sekä vuorista että päällisestä ommeltu ja saumat silitetty, laita kappaleet päällekkäin oikeat puolet vastakkain.
 
 
Neulaa kulma kerrallaan ja ompele kulma kerrallaan. Ole tarkkana "alakulmissa", ettet ompele saumavarojen puolelle. Kavenna saumavarat yläkulmien kohdalta ja käännä työ oikeinpäin sen kääntöaukon kautta, jonka ehkä muistit jättää pohjaan. Jos sitä ei löydy, pura pohjan saumaa sen verran, että saat työn käännettyä ja sulje kääntöaukko. Tietenkin; silitä taas!
 
 
Tästä ohjeiden kuvissa olleesta tuli hyvin matala, noin 6,5 cm. Sen soirojen mitat olivat 9 cm x 17,5 cm + saumavarat. Takana oleva isompi kori on valmiina 12,5 cm korkea. Sen kappaleiden mitat olivat samat kuin eilisen eli 7 x 24 cm + saumikset. Soirojen pituudella voi määrätä mihin kohtaan koria tuo vuorikankainen kolmio osuu. Onko se juuri kulmassa vai tyylikkäästi keskellä korin sivua. (Ei yhdessäkään minun tekemässä.) Tuon taimmaisen kankaan ostin Tilkkutarhasta. Se oli ja on yhä mielestäni rumankaunista. Tavallaan ihan hirveää, mutta toisella silmällä katsottaessa viehättävää. Sama tunne minulle tulee siitä kasvista jolla on oikeasti tuollaiset sairaat lehdet. Sekin on jotenkin järkyttävä. En tiedä pidänkö vai en. Nämä minun kangasvalinnat eivät ole kovin jouluisia, mutta sillä ei ole mitään väliä. Joitain vuosia sitten tein korin joulukankaista ja laitoin siihen kulkuset kulmiin roikkumaan. Sitä ei vaan oikein viitsi käyttää kuin jouluna.
 
 
Tämä kangas on ihan joulua täynnä.
Muista käydä lukemassa nuo teko-ohjeet Blokkisiskojen sivuilta. Siellä on hyvin selkeästi kerrottu kaikki tarpeellinen. Ompelemisen iloja!
 
 


7 kommenttia:

 1. Kiitos Marja. Näillä ohjeilla voisin onnistua.

  VastaaPoista
 2. Minultakin kiitokset ohjeesta, hyvin ohjeistit!

  VastaaPoista
 3. Voi tuhannet kiitokset ohjeesta, tällä pelastui pari joululahjaongelmaa.

  VastaaPoista
 4. Iso kiitos ohjeesta. Tätä on pakko kokeilla

  VastaaPoista
 5. Onpas kauniita koreja!
  Täytynee minunkin laittaa tämä ohje muistiin, josko vaikka joskus innostuisi kokeilemaan-siis Kiitos :)

  VastaaPoista
 6. Kivoja kippoja! Lapset varmaan tykkäsivät kokeilla tätä tekniikkaa. Pitää laittaa korvan taakse.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!