sunnuntai 14. joulukuuta 2014

joulukalenteri 14. luukku


Kyllä vain, luukku on numero 14 eikä 1414, vaikka siltä näyttääkin. Lupailin kaivella hexagon-patalappujen löytöpaikan esille ja aikansa kun tuolla blogeissa pyöri, niin löytyihän se oikea. 
A quilters table-blogista löytyy ohje ja kivannäköisiä lappuja.


Ensin tein nämä neljä patalappua ja olin tosi iloinen, että jaksoin tehdä neljä, vaikka alkuun ajattelin vain kahta. Sitten huomasin, etten ottanut yhtäkään kuvaa valmistusvaiheista! Kikuspäissäni sitten leikkasin keskustat vielä kahteen.


Kaikki tarvikkeet ovat tässä kuvassa eli hexagon malline ja 1 ja3/4" levyistä kaitaletta. Leikkuualusta on tuumamitoilla ja mallineeseen lisätään saumavarat.


Ensimmäistä palaa ei ommella ihan loppuun asti. Jätä irrallista kaitaletta reilustui roikkumaan ja haittaamaan muuta ompelua : )


 Tasoita suora reuna mallin mukaan siitä päästä nauhaa, jonka olet ommellut kiinni keskustaan. 


Ompele suraava kaitale kuvan valkovihreän kaitaleeseen ja keskuspalaan. Tasoita keltaisen nauhan päät kuvan mallin mukaisesti sen jälkeen, kun olet ommellut sen kiinni kokonaan. Kehystä koko keskuspala kaitaleilla.


Yläpuolen kuvassa ensimmäinen kierros alkaa olla valmis. Nyt ompelet tämän ensimmäisenä kiinnitetyn vihreävalkoisen kaitaleen loppuun asti ja tasoitat pään niin, että hexagon on yhä hexagon. Sitten teet toisen kierroksen samalla lailla.


Taustakankangas täytyi jo koota kahdesta palasta. Tämä on ollut valtavan riittoisaa kangasta, useamman vuoden ajan sitä on löytynyt aina vaan lisää. Nyt on loppu lähellä. Mahtaako tästä kuvasta näkyä, että nämä kaksi tikkasin hieman erilailla kuin nuo ensimmäiset. Tikkasin vanun ensin reunoja pitkin vuoreen tai taustakankaaseen ja sen jälkeen ompelin roikotusnauhat paikalleen sekä vuoren ja  päällisen yhteen. Alareunaan jätin sopivan kääntöaukon. Sitten tikkasin oikealta puolelta kierroksien reunoja pitkin. Ylimmän kuvan patalaput on tikattu hieman eri tavalla. Välissä on virallista patalappuvanua.


Nämä on nyt viimeiset patalaput, ainakin toistaiseksi. Täytyy tehdä muita kalenterijuttuja, vaikka näitä olisi kiva tehdä ihan vaikka kaksikymmentä! 

Muuten, musikaalina Evita oli hyvä. Maija Rissanen loistava. Haluaisin tehdä pienen muutoksen käsikirjoitukseen. Mielestäni esitys pitäisi päättyä niin, että Evita laulaisi ensin yksin Et itkeä saa Argentiina ja sitten kaikki muutkin yhtyisivät lauluun. Siis esiintyjät, ei yleiisö eikä etenkään minä. Toki tuo biisi kuultiin musikaalissa, mutta se olisi kuulunut laulaa toiseenkin kertaan lopussa. Nyt se päättyi ihan tyhmästi. Kai mun nyt täytyy alkaa noita musikaalejakin ohjaamaan. 

*************************************************************

Myyjäiset

Töölön Tilkkupajassa perjantaintaista sunnuntaihin 
osoitteessa Vänrikki Stoolin katu 10, Helsinki.

avoinna
 pe 19.12.  klo 12 - 19
la   20.12  klo  10 - 16
su 21.12  klo  10 - 14

Paikalla on Tilkkupajalta ainakin peittoja ja patalappuja, Tilkunviilaajalta pussukoita ja muuta kivaa, Ritvalta kauniita koruja ja minulta toiletlaukkuja ja ties mitä tässä on tullut tehtyä ja mitä ehdin vielä tehdä!

Lämpimästi tervetuloa!

*************************************************************
10 kommenttia:

 1. Iloiset patalaput. Nyt vasta huomasin tekniikan. Olen kauan sitten tehnyt kuusikulmion ympärille istuinalustan tavallisella hirsimökkitekniikalla. Kiitos tekniikan avaamisesta.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kivasta ohjeesta, näyttää houkuttelevalta!

  VastaaPoista
 3. Ihanaisia. Nyt voinkin upottaa epälukuisan määrän valmiita kaistaletta iloisiin hexakoneihin. Kiitos ohjeesta.

  VastaaPoista
 4. Kiitokset ohjeesta! Sama suunnitelma kuin Päivillä...

  VastaaPoista
 5. Kiitos myös ohjeesta! Samoin ajattelin kokeilla näitä, kuten edellä olevat kommentoijatkin, näyttävät niin kivoilta. Iloisen väriset patalaput!

  VastaaPoista
 6. Kiva ohje, kiitos! Patalappuja ei ole koskaan liikaa varastossa, tilkkuilijan tavaramerkki - voi liittää vaikka minkä kukkapaketin kylkiäisiksi.
  Täytyy lobata myyjäisiä hesalaisille ystävilleni!

  VastaaPoista
 7. Kiva ohje, kiitos! Pitää kokeilla jossain vaiheessa!

  VastaaPoista
 8. Kiitos selkeästä ohjeesta! Vielä tässä ehtii jouluksikin tehdä muutaman lappusen :)
  Terveisin Pirkko

  VastaaPoista
 9. Kiitos selkeästä ohjeesta minun puolesta. Näitä ennettää tehdä jonkin kappaleen vielä joululahjaksi vaikka anopille :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!